Apple lansează iOS 16.1, iPadOS 16.1, watchOS 9.1, tvOS 16.1 și macOS 13 Ventura

25.10.2022
Apple lansează iOS 16.1, iPadOS 16.1, watchOS 9.1, tvOS 16.1 și macOS 13 Ventura

Apple a lansat aseară versiunile finale pentru iPadOS 16.1, iOS 16.1, watchOS 9.1 și tvOS 16.1, alături de o nouă versiune majoră de macOS, noul macOS 13 Ventura. Probabil cele mai mari noutăți pe care Apple le aduce în aceste versiuni se regăsesc în iPadOS și macOS, întrucât acestea debutează abia acum pe aceste dispozitive, în timp ce celelalte versiuni sunt update-uri minore, care rezolvă probleme din variantele originale, lansate în septembrie. Iată ce aduc nou toate aceste noi sisteme de operare de la Apple.

iPadOS 16.1 – multitasking pe tablete

Probabil cel mai așteptat update din această listă este iPadOS 16.1, care introduce multitasking avansat pe tabletele iPad din gamele superioare. Tabletele echipate cu procesoare M1 și M2 (Air și Pro), alături de modelele Pro din 2018 și 2020, primesc Stage Manager, o nouă interfață care permite afișarea mai multor ferestre simultan pe ecran. Chiar dacă nu s-a lansat în prima versiune, interfața Stage Manager va permite afișarea chiar și pe un ecran extern, aducând astfel experiența iPad mai aproape de cea a unui desktop.

În rest, iPadOS primește funcțiile din iOS 16, precum iCloud Shared Photo Library din aplicația Photos, posibilitatea de a programa e-mail-uri sau pentru a le anula în aplicația Mail sau editarea de mesaje în iMessage. Acestea sunt în mare parte actualizări minore, dar care adaugă experienței de utilizare un plus de funcționalitate.

iOS 16.1 – mici îmbunătățiri

Chiar dacă iOS 16 a adus deja multe capabilități noi pe iPhone, alături de Dynamic Island, versiunea 16.1 introduce Live Activities, un soi de notificări care pot fi actualizate constant pe parcursul afișării, posibilitatea de a folosit Fitness+ fără un Apple Watch, posibilitatea de a partaja chei virtuale prin Apple Wallet între utilizatori, cât și suport pentru Matter, noul standard de dispozitive smart home.

watchOS 9.1 – autonomie mai bună

Update-ul pentru ceasurile Apple Watch, watchOS 9.1, beneficiază de câteva optimizări extra față de versiunea de luna trecută: poate reduce frecvența actualizării GPS-ului și senzorului de puls pe Watch 8, SE 2 și Ultra pentru îmbunătățirea autonomie, dar poate și descărca muzică local atunci când ceasul nu este la încărcat. Matter este de asemenea adăugat.

tvOS 16.1 – suport pentru Matter

Update-ul pentru tvOS este unul minor. Acesta putând fi folosit drept un hub smart home, Apple a adăugat de asemenea suport pentru Matter în aplicația Home și pe acesta, în timp ce Siri primește un nou design. Fitness+ rulat pe el nu mai necesită un Apple Watch.

macOS 13 Ventura – interfață nouă, Continuity Camera și gaming pe Mac

Sistemul de operare pentru computerele Mac este de asemenea unul important. Stge Manager este de asemenea introdus și pe desktop, cu posibilitatea de a organiza ferestre mai ușor, alături de câteva noutăți importante.

macos ventura WWDC 2022 22

Una dintre ele este Continuity Camera, care poate folosi camera de pe un iPhone drept webcam. Conexiunea este complet wireless și funcționează foarte bine încă din beta. Poți folosi atât camera principală fixă, cât și camera ultrawide pentru realizarea diverselor efecte. De exemplu, poți porni Center Stage, care urmărește în cadru subiectul, sau Desk View, care permite afișarea elementelor de pe birou. Desigur, modul Portret, care blurează elementele din jurul subiectului, este de asemenea oferit. Continuity Camera poate fi folosit pe toate aplicațiile care folosesc o cameră.

Aplicațiile Mail, Photos și Messages primesc aceleași funcții precum iOS 16 și iPadOS 16.1. Apple vorbește și despre un nou accent pus pe gaming, prin introducerea API-ului Metal 3. Vineri, 28 februarie, Mac App Store va primi Resident Evil Village, un titlu AAA de la Capcom, lansat anul trecut pe PC și console. Acesta ar trebui să fie primul dintr-o serie de titluri AAA care vor veni pe Mac, datorită puterii procesoarelor Apple Silicon. Rămâne de văzut dacă și alți dezvoltatori vor adopta această platformă în viitor.

sursa: Apple

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult