iPadOS 16 a fost amânat. Nu se mai lansează odată cu iOS 16

26.08.2022
iPadOS 16 a fost amânat. Nu se mai lansează odată cu iOS 16

Până acum câțiva ani, iPhone și iPad rulau același sistem de operare: iOS. În încercarea de a dezvolta noi capabilități, dedicate tabletelor, Apple a separat cele două categorii de produse, oferind pentru tablete iPadOS, însă cele două sisteme de operare erau în continuare destul de mult conectate. Acum, pentru prima dată de la lansarea acestor categorii de produse, iPadOS 16 nu va mai fi lansat simultan cu iOS 16, urmând să debuteze pe piață mai târziu.

Tabletele Apple vor primi iPadOS 16 cu întârziere anul acesta

Anul acesta, iPadOS va primi unul dintre cele mai mari upgrade-uri pe care le-a primit de la debutul său. Este vorba despre integrarea unei noi interfețe de multi-tasking, Stage Manager, care va fi folosită și pe macOS. Astfel, iPadOS devine cumva o adevărată punte între sistemul de operare pentru mobil și cel desktop. Acest lucru pare să însemne însă și că anumite funcții nu vor fi gata simultan cu cele pentru iOS 16, de unde și amânarea lansării,

Apple spune că iPadOS 16 va debuta din start cu versiunea 16.1, deci probabil că în aceeași perioadă vom primi și iOS 16.1 pe telefoane. Aceasta va fi lansată tot în 2022, dar puțin mai târziu, probabil alături de o serie nouă de tablete iPad Pro și de noul iPad 10, care se zvonește că va primi o nouă formă, mai apropiată de cea a tabletelor din gamele superioare.

„Acesta este un an mai special pentru iPadOS. Ca platformă de sine stătătoare cu funcții special construite pentru iPad, avem flexibilitatea de a livra iPadOS pe un un program dedicat lui. În această toamnă, iPadOS se va livra după iOS, direct la versiunea 16.1, sub formă de update de software gratuit.”, au declarat reprezentanții Apple.

Deja există un iPadOS 16.1 beta disponibil pentru testare, pentru cei care participă la acest program. Se zvonește că evenimentul de lansare pentru noile tablete iPad ar fi programat pentru luna octombrie, și că în aceeași perioadă ar putea fi lansat și noul sistem de operare. Seria iPhone 14 se lansează pe 7 septembrie, iar iOS 16 ar trebui să debuteze câteva zile mai târziu.

sursa: TechCrunch

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult