Apple Pay va permite plăți prin coduri QR, o metodă mai sigură de plată în pandemie

08.07.2020
Apple Pay va permite plăți prin coduri QR, o metodă mai sigură de plată în pandemie

Sistemul de plăți Apple Pay s-a dovedit a fi un adevărat succes pentru Apple, însă acesta s-a putut extinde predominant în vest, unde atât băncile, cât și comercianții au adoptat rapid tehnologia de plăți contactless. Asia, obișnuită de mai multă vreme cu plăți cu telefonul, a adoptat plățile prin coduri QR. În contextul pandemiei de COVID-19 însă, atingerea telefonului de alte dispozitive cu NFC pentru plată nu mai pare o idee atât de bună. Astfel, Apple pare să încerce să lovească doi iepuri dintr-o singură lovitură cu posibilitatea de a face plăți prin Apple Pay cu ajutorul unor coduri QR.

Apple Pay QR nu este momentan disponibil nici măcar în teste

Versiunea iOS 14 Developer Beta 2 a ajuns deja în mâinile dezvoltatorilor și nu numai. Aproape oricine poate testa noul sistem de operare de la Apple pe dispozitivele lor. Fiind un software compatibil cu atât de multe modele de iPhone, trebuia să fie cineva care să îl descarce și să începe să îl disece pentru a găsi noutăți pe care Apple încă nu le-a prezentat. Cei de la 9to5mac au făcut această descoperire, de această dată.

Se pare că sistemul de plăți Apple Pay va primi cândva o nouă funcție care va permite plata prin intermediul unui simplu Cod QR, fie scanat pe dispozitiv, fie afișat de dispozitivul tău și scanat de un POS. Această funcție nu este încă disponibilă în iOS 14, însă fișiere care menționează existența ei există deja în codul iOS 14. Acest tip de plăți nu sunt tocmai comune prin Europa și SUA, dar sunt principala metodă de plată prin țări din Asia precum China. Există încă multe țări și bănci care nu au adoptat POS-uri moderne, cu sisteme NFC de plată contactless.

Oferind posibilitatea de a plăti prin cod QR, Apple poate să atragă acele companii care nu doresc să investească bani în achiziționarea și implementarea de noi echipamente precum POS-uri sau case de marcat noi. Această funcție poate fi văzută totodată și ca o metodă de a încuraja clienții să nu își atingă dispozitivele de alte obiecte din jur.

Plățile QR ar putea fi mai sigure pentru utilizatori

Virusul COVID-19 poate supraviețui pe suprafețe, deci atingerea telefonului de un POS care „găzduiește” virusul și apoi atingerea telefonului de față atunci când vorbești la el poate crește riscul de infectare printre utilizatori. În schimb, o soluție de tip cod QR funcționează de la o distanță destul de mare pentru a nu prezenta un risc în plus.

Pentru că Apple nu a vorbit încă într-o manieră oficială despre această funcție în cadrul conferinței de la WWDC, nu avem foarte multe motive să ne așteptăm la disponibilitatea acestei funcții la lansarea iOS 14. Apple obișnuiește acum să lanseze funcționalități noi principale odată cu prima versiune a unui nou sistem de operare. Apoi, în lunile următoare, versiuni noi adaugă alte funcții secundare, dar și rezolvă probleme pe care utilizatorii le evidențiază. Poate că plata cu un cod QR prin Apple Pay este una dintre funcțiile pe care le vom vedea abia la versiunea iOS 14.1.

sursa: 9to5mac

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult