Cum să instalezi iOS 14 beta pe iPhone-ul tău chiar acum

Autor: Cătălin Niţu 23.06.2020
Cum să instalezi iOS 14 beta pe iPhone-ul tău chiar acum

Acum că știm aproape totul despre iOS 14, Apple ne oferă și posibilitatea de a-l testa pe dispozitivele proprii. Desigur, pentru a putea instala noul software pe un iPhone sau iPadOS 14 pe o tabletă în acest moment, ar trebui să deținem o licență de dezvoltator software. Versiunea publică beta pentru sistemul de operare mobil de la Apple apare abia în luna iulie, la o dată încă nedezvăluită. Dacă nu mai ai răbdare până atunci, sau până în toamnă când apare versiunea finală, iată ce trebuie să faci.

Cum instalezi iOS 14 beta pe un iPhone sau iPad

Dacă nu ai deja un cont de dezvoltator software înscris în serviciile Apple, asta nu înseamnă că nu poți instala iOS 14 developer beta. Există un site numit Beta Profiles. Acesta oferă pentru download la liber certificatele necesare pentru toți cei care doresc să testeze software Apple. Atât timp cât descarci și instalezi aceste certificate, serverele Apple vor identifica dispozitivul drept unul de dezvoltare. Astfel, sistemul va livra către telefon sau tabletă cea mai recentă versiune beta a sistemului de operare.

Dacă ai un iPhone sau un iPad, iată care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a instala iOS 14 developer beta chiar acum:

  1. Deschide browser-ul Safari de pe telefon sau tabletă și accesează site-ul https://betaprofiles.com
  2. Caută în lista versiunea de software beta pe care dorești să o testezi (iOS 14 pentru iPhone, iPadOS 14 pentru iPad)
  3. Descarcă profilul beta pentru software-ul pe care dorești să îl testezi (iOS 14 Beta 1 sau iPadOS 14 Beta 1). Va trebui să accepți download-ul și să instalezi certificatul
  4. Din aplicația Configurări/Settings, navighează la secțiunea General > Actualizări Software / Software Updates
  5. Verifică dacă există un nou update pentru telefonul tău. Ar trebui să apară actualizarea la iOS 14 Developer Beta 1.
  6. Instalează actualizarea în mod obișnuit, așa cum faci cu toate update-urile

După restart, telefonul ar trebui să instaleze noul software și să ofere acces la cele mai noi funcții anunțate de Apple la WWDC 2020.

De ce să NU instalezi iOS 14 developer beta?

În timp ce aceste versiuni beta oferă acces mai devreme la tot ce are noul iOS mai bun de oferit, vorbim despre un software beta. Dacă iPhone-ul sau iPad-ul pe care îl ai la îndemână este telefonul tău principal, probabil că nu este o idee așa de bună să instalezi software nefinisat pe el. Pot apărea tot felul de probleme, atât de interfață, cât și de funcționalitate. Acestea te pot încurca pe un dispozitiv pe care te bazezi zi de zi. Uneori, versiunile beta duc la consum de energie mai mare, din lipsa optimizării.

Anumite aplicații, dezvoltate pentru iOS 13, ar putea întâmpina probleme în rularea pe versiunea iOS 14. De asemenea, pentru a te întoarce la iOS 13 va trebui să ștergi totul de pe telefon și să restaurezi datele de pe el folosind un backup local sau din iCloud. Dacă nu vrei să treci prin acest proces în cazul în care ai probleme cu iOS 14, probabil că nu este o idee așa bună să instalezi beta-ul.

Nu în ultimul rând, în câteva săptămâni apare versiunea „public beta”, puțin mai finisată. Aceasta va fi pregătită pentru testare cu un număr mai mare de utilizatori. Nici aceea nu va fi 100% garantată pentru funcționalitate completă, însă.

Poate că este o idee bună să aștepți însă versiunea finală

Dacă nu dorești să riști să întâmpini probleme în iOS 14, probabil că ar trebui să aștepți lansarea oficială din toamnă. Poți chiar aștepta versiunea următoare după iOS 14.0. Apple corectează destul de repede eventualele probleme pe care utilizatorii le semnalează în preajma lansării.

Site-ul beta profiles permite și instalarea de certificate beta pentru alte dispozitive Apple. Dacă aveți computere Mac, puteți testa macOS 11 Big Sur. Utilizatorii de Apple Watch pot instala watchOS 7 beta, iar cei cu Apple TV pot testa sau tvOS 14. Procesul de instalare este similar pe fiecare dintre aceste dispozitive.