Apple va permite sideloading-ul de aplicații pe iOS 17 doar în UE, unde este obligată legal

23.04.2023
Apple va permite sideloading-ul de aplicații pe iOS 17 doar în UE, unde este obligată legal

Cele mai recente zvonuri despre anunțurile Apple de la WWDC 2023 sugerează că Apple va anunța posibilitatea de a instala aplicații pe iOS 17, chiar și din afara App Store. Aceasta ar fi prima dată când compania ar permite o astfel de capabilitate în cei 16 ani de iPhone de până acum, însă noi informații sugerează că gigantul american nu va face asta decât în anumite regiuni, precum Europa. Americanii vor rămâne în continuare limitați la App Store.

Apple va ajunge Android-ul din urmă abia după 16 ani

Mark Gurman de la Bloomberg a declarat în podcast-ul MacRumors, că iOS 17 va permite instalarea de aplicații din afara App Store, dar doar în regiunile în care legea obligă acest lucru. Întrucât UE a votat Legea Piețelor Digitale, Apple va trebui să ofere această capabilitate în țările din UE, însă nu și în altele.

Întrucât App Store reprezintă o mare sursă de venit pentru Apple, compania nu va dori să permită altor dezvoltatori de aplicații sau altor magazine să „rupă” o parte din acele venituri. Inclusiv în Europa, compania va taxa dezvoltatorii care doresc să lanseze aplicații în afara App Store, așa cum face și cu dezvoltatorii de aplicații din prezent. Gurman spune că ar putea urmări instalările de aplicații și ar putea astfel să taxeze dezvoltatorii care au aceleași aplicații și în App Store.

Aceasta ar fi o premieră pentru industria de tehnologie, întrucât alte sisteme de operare care permit instalarea de aplicații din afara magazinelor digitale, precum Android, Windows sau chiar macOS, nu aplică astfel de limitări sau taxe.

Vestea bună este că, cel puțin în Europa, s-ar putea ca utilizatorii de iPhone să scape de limitările impuse de App Store, putând instala și aplicații pe care Apple le consideră „neconforme”, care nu respectă regulamentul App Store sau care oferă acces la funcționalități sau servicii pe care Apple le interzice. Printre cele mai celebre cazuri de aplicații interzise sunt jocuri precum Fortnite, care s-ar putea întoarce pe iOS, servicii de streaming de jocuri, precum GeForce Now sau Xbox Game Streaming și chiar conținut pentru adulți, care poate fi accesat pe iPhone doar printr-un browser, nu prin aplicații dedicate, întrucât Apple nu le acceptă în App Store.

sursa: MacRumors

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult