Atac de tip ransomware la Astra Asigurări. Sumele cerute pentru răscumpărare se situează între 15.000 şi 25.000 de dolari

11.10.2017
Atac de tip ransomware la Astra Asigurări. Sumele cerute pentru răscumpărare se situează între 15.000 şi 25.000 de dolari
Compania Astra Asigurări este ţinta unui atac cibernetic cu un virus de tip ransomware, prin care serverele societăţii au fost blocate, în schimbul deblocării fiind cerute sume între 15.000 şi 25.000 de dolari, plătibile în bitcoin, pentru fiecare server afectat.
 
„În cursul zilei de 6 octombrie 2017 a avut loc un incident informatic, reprezentat de un virus de tip cryptolocker/ransomware, care a afectat sistemele informatice ale ASTRA SA (în faliment). Incidentul a fost iniţial sesizat de echipă IT a companiei, care a luat imediat măsurile de oprire a sistemelor, de deconectare de la internet şi anunţarea reprezentanţilor KPMG Restructuring SPRL, lichidatorul desemnat în procedura de faliment (KPMG)”, a transmis marţi, pentru Mediafax, Speranţa Munteanu, Partener KPMG Restucturing.
 
„Specialiştii KPMG au luat măsura sesizării organelor abilitate, respectiv Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice – DCCO IGPR şi Centrul Naţional de Răspuns la Incidente Informatice – CERT.RO, cu privire la situaţia creată şi, în acelaşi timp, au informat ASF şi FGA (n.n. – Autoritatea de Supraveghere Financiară şi Fondul de Garantare a Asigurărilor) cu privire la primele măsuri luate”, a mai arătat Speranţa Munteanu.

Potrivit KPMG, virsul a atacat serverele ASTRA, iar recompensa solicitată a variat între 15.000 şi 25.000 de dolari, exprimaţi în bitcoins, pentru fiecare server afectat. „Până la acest moment nu avem niciun indiciu că datele cu caracter personal aparţinând clienţilor ASTRA au fost divulgate către persoane neautorizate”, a mai arătat oficialul KPMG.

De asemenea, KPMG a apelat pentru efectuarea intervenţiei necesare în astfel de situaţii, în vederea limitării daunelor şi repunerii în stare de funcţiune a sistemelor informatice, la expertiza echipei KPMG – Cyber Security Services, specializată în securitate informatică, şi la suportul extern al unei mari firme specializate în producerea de sisteme tip antivirus şi servicii de intervenţie în caz de atac. „Cele două echipe, împreună cu echipa de IT a ASTRA, au procedat la izolarea, identificarea şi îndepărtarea virusului – activitate care, la această oră este încă în desfăşurare, iar rezultatele complete se estimează că vor fi cunoscute în circa două săptămâni”, a mai precizat Speranţa Munteanu.
 
 
Astra Asigurări – unul dintre cei mai mari jucători din piaţa RCA – a intrat oficial în faliment pe 29 aprilie 2016, când Curtea de Apel Bucureşti a hotărât definitiv acest lucru, iar compania de consultanţă KPMG a fost desemnată ca lichidator.
 
Astra se număra printre cei mai mari asigurători locali, cu o cotă de piaţă de 10% şi subscrieri de circa 800 de milioane de lei pe an.
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult