AVG, de la antivirus gratuit la program spyware

AVG, de la antivirus gratuit la program spyware

AVG, producătorul celebrului pachet AVG AntiVirus FREE instalat gratuit pe milioane de PC-uri din lumea întreagă, a decis să monetizeze de pe urma produsului său vânzând către terţe companii datele colectate despre utilizatori, detaliind obiceiurile acestora la navigare web şi alte activităţi.  

Potrivit descrierii furnizate chiar în acordul de utilizare prezentat la instalarea aplicaţiei, AVG AntiVirus FREE poate colecta istoricul la navigare web şi termenii introduşi de utilizator în motoarele de căutare, urmând ca aceste date să fie vândute companiilor de publicitate.

AVG, de la antivirus gratuit la program spyware

˝Colectăm date non-personale pentru a face bani de pe urma ofertelor noaste gratuite, cu scopul de a le menţine gratuite„. Printre informaţiile cedate companiilor de publicitate se numără:

  • Codul unic de identificare asociat fiecărui dispozitiv
  • Istoricul căutărilor web şi istoricul de navigare, inclusiv meta-data
  • Furnizorul ISP sau reţeaua de comunicaţii mobile folosită pentru conectarea la serverele AVG
  • Informaţii despre alte aplicaţii instalate pe dispozitiv şi modul cum acestea sunt folosite

Cu referire la colectarea de ˝date non-personale„, AVG precizează că printre informaţiile preluate din istoricul de navigare web şi căutările făcute s-ar putea strecura şi detalii care să permită identificarea utilizatorilor individuali. În cazul în care astfel de informaţii sunt descoperite, vor fi tratate ca şi date personale, compania dând asigurări că va lua măsuri pentru anonimizarea acestora.

Contactat pentru clarificări, un purtător de cuvânt al companiei a declarat pentru publicaţia Wired UK că noul acord de utilizare prezentat la instalarea pachetului AVG AntiVirus FREE are doar rolul de a face mai transparent modul de promovare a produsului, asigurând faptul că utilizatorii înţeleg că AVG poate obţine profit de pe urma produselor sale folosind informaţii colectate despre aceştia.

Noii termeni de utilizare intră în vigoare începând cu data de 15 octombrie 2015. Continuând să folosească AVG AntiVirus FREE şi după această dată, utilizatorii care au deja produsul instalat pe dispozitive sunt consideraţi de acord cu condiţiile impuse.

Aparent, utilizatorii care nu sunt de acord cu aceste practici vor putea dezactiva manual funcţia de colectare a datelor fără a compromite funcţionalitatea AVG AntiVirus FREE.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult