BitTorrent Sync – alternativă gratis pentru Dropbox, SkyDrive sau Google Drive

BitTorrent Sync - alternativă gratis pentru Dropbox, SkyDrive sau Google Drive

BitTorrent Sync este un serviciu pentru sincronizare online de fişiere, gratis şi cu spaţiu nelimitat, implementat cu ajutorul protocolului BitTorrent folosind conexiuni securizate stabilite direct între dispozitivele pe care le deţinem.

BitTorrent Sync - alternativă gratis pentru Dropbox, SkyDrive sau Google Drive

Fără nevoia pentru servere dedicate responsabile cu găzduirea fişierelor şi intermedierea transferurilor de date, clientul BTSync funcţionează asemenea unui download prin protocol BitTorrent, transferând date direct între dispozitivele conectate, cu avantajul că putem adăuga oricând fişiere noi, care sunt sincronizate apoi automat între toate dispozitivele conectate.

În lipsa unui server pentru găzduire de tip Cloud, responsabil cu intermedierea schimburilor de fişiere, avem control total asupra fişierelor pe care le deţinem, costuri utilizare zero dar şi un dezavantaj important. Pentru a funcţiona, clientul BitTorrent Sync necesită cel puţin un al doilea dispozitiv conectat la internet, spre exemplu PC-ul de acasă, care să permită sincronizarea datelor între dispozitivele asociate.

Vitezele de transfer pot fi însă mult superioare unui serviciul Cloud dedicat, singurele limite rămase fiind cele ale reţelei wireless locale, sau lăţimea de bandă contractată pentru abonamentul la internet.

Accesul la fişierele partajate cu aplicaţia BitTorrent Sync se face pe baza unei chei private de autentificare, de forma unui cod transferabil între utilizatori. Întreg traficul de date realizat prin conexiunea la internet este criptat folosind cheia privată, astfel că fişierele trimise pot fi vizualizare şi recepţionate numai de persoanele cărora le sunt adresate.

Pentru a spori şi mai mult nivelul de securitate oferit, aplicaţia permite generarea unor chei de acces cu valabilitate limitată, care pot fi folosite o singură dată sau expiră după un anumit număr de zile sau ore.

Proaspăt ieşită din stadiul beta, aplicaţia BitTorrent Sync este disponibilă în variante pentru PC-uri Windows şi Linux, sisteme Apple Mac, respectiv tablete şi smartphone cu sistem Android.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult