Browser-ul Edge poate trimite către Microsoft imaginile vizualizate de utilizatori

17.06.2023
Browser-ul Edge poate trimite către Microsoft imaginile vizualizate de utilizatori

Bifată în mod implicit, o setare adăugată versiunii Canary de Microsoft Edge promite să îmbunătățească aspectul imaginilor accesate online. În realitate, aceasta ar fi de fapt o justificare pentru direcționarea imaginilor către servere Microsoft.

Bazată pe aplicarea unor filtre automate pentru optimizarea culorilor, a iluminării și contrastului, funcția denumită Super Resolution și etichetată drept ”Îmbunătățirea imaginilor în Microsoft Edge” nu pare să aibă o justificare reală, alta decât un pretext prin care Microsoft să poată colecta în mod discreționar imaginile accesate online de utilizatorii Edge. În termeni tehnici, astfel de filtre există de mulți ani în aplicațiile uzuale pentru editare imagini și, în general, pot fi aplicate în mai puțin timp decât redirecționarea imaginilor către servere Microsoft, procesarea la distanță urmată de download și afișare în web browser. 

Ca și cum imaginile din internet nu ar fi suficient de „vibrante” pentru a merita afișate în Microsoft Edge, setarea Enhance images in Microsoft Edge, ascunsă la secțiunea Settings > Privacy, Search, and Services vine bifată în mod implicit.

Reacționând la criticile primite, Microsoft promite doar că va oferi ”mai multă flexibilitate” acestei  funcții, permițând utilizatorilor să specifice site-urile ale căror imagini nu le doresc procesate pe serverele companiei.

La mijloc ar putea fi noua funcție Microsoft Edge, Video Super Resolution. Suportată și în browserul Chrome, aceasta oferă îmbunătățirea automată a clarității video folosind algoritmi avansați de inteligență artificială, aplicați însă folosind puterea de procesare a PC-urilor echipate cu acceleratoare grafice NVIDIA. Am putea presupune că Microsoft oferă o funcționalitate similară folosind propriile sisteme datacenter, chiar și pentru posesorii de PC-uri care nu dispun de hardware compatibil cu funcțiile de accelerare AI. În schimb, redirecționarea imaginilor către servere aflate în internet poate fi o interpretată drept o încălcare a intimității utilizatorilor, de către Microsoft.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult