Bug iOS 16, permite blocarea aplicației Mail cu un simplu mesaj

23.09.2022
Bug iOS 16, permite blocarea aplicației Mail cu un simplu mesaj

Deși este, probabil, cel mai bine întreținut firmware pentru dispozitive mobile, sistemul iOS are „tradiția” de a expune o dată la câțiva ani câte un bug cu urmării dintre cele mai grave, începând cu blocarea vreunei aplicații, sau a dispozitivului pe de-a-ntregul.

În urmă cu doi ani am aflat despre bug-ul Telugu, prin care puteai bloca iPhone-ul oricărei persoane trimițând mesaje care conțin două caractere speciale. Tras aproape la indigo, noul bug iOS 16 este declanșat tot prin includerea unor caractere speciale, doar că de data aceasta doar aplicația Mail este lăsată inutilizabilă, dispozitivul rămânând în stare de funcționare.

Descoperit în mod accidental, bug-ul a fost declanșat prima dată la primirea unor mesaje SPAM venite din China, faimoase pentru modul în care traducerile prost realizate lasă în urmă tot felul de formulări ce conțin caractere neinteligibile. De data aceasta problema a apărut chiar în câmpul dedicat menționării expeditorului, formularea de tipul  [email protected] păstrând simboluri preluate cel mai probabil eronat dintr-o listă de adrese dinainte pregătită. Așa se face că respectivul SPAM a venit cu adrese pentru expeditor de tipul “ expeditor”@exemplu.com.

În mod normal, o astfel de greșeală declanșează cel mult un mesaj de eroare în cazul încercării de a răspunde la mesajul respectiv. Nicidecum lăsarea clientului email într-o stare de crash recurent, în care aplicația se blochează imediat ce este pornită.

Fiind vorba de o aplicație preinstalată cu iOS 16, problema se poate manifesta pe toate dispozitivele actualizate la respectiva versiune de firmware, orice mesaj email nou recepționat putând bloca accesarea ulterioară a Inbox-ului.

Botezat Mailjack, atacul încă nedocumentat ca fiind folosit cu intenție poate fi exploatat până la cea mai recentă versiune iPadOS 16.1 beta, rămânând ca Apple să remedieze bug-ul descoperit într-o actualizare viitoare. Între timp, utilizatorii iPhone și iPad pot folosi alternative precum Gmail, Outlook sau Hotmail, care includ deja funcția de corectare a adreselor email formulate greșit.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult