Ce aduce nou şi când se lansează Android L, versiunea de Android demonstrată la conferinţa Google I/O 2014

26.06.2014
Ce aduce nou şi când se lansează Android L, versiunea de Android demonstrată la conferinţa Google I/O 2014

Google a făcut o importantă schimbare de strategie, alegând să urmeze exemplul Apple punând la dispoziţia dezvoltatorilor ediţii pre-finale ale platformei sale pentru dispozitive mobile. Android L Developer Preview este un astfel de exemplu, cea mai nouă versiune de Android fiind astfel dezvăluită publicului larg înainte de a fi lansată oficial, lăsând dezvoltatorilor mai mult timp pentru adaptarea colecţiei de aplicaţii şi alte corecţii de ultim moment.

Material Design

Mizând pe culori vii, animaţii cât mai fluide şi un sistem de grupare a elementelor de interfaţă care permite scalarea aplicaţiilor pentru orice dimensiune de ecran, Material Design este un concept aplicat întregului ecosistem Android: aplicaţiile instalate, sistemul de operare, aplicaţii web şi platforma Chrome OS. Gândită pentru a avea un aspect 3D, noua interfaţă grupează butoanele şi selecţiile din liste după criterii de elevaţie, creând astfel iluzia de adâncime. Efectul este obţinut ajustând dinamic dimensiunea elementelor cu care interacţionăm, iluzia fiind întreţinută cu ajutorul efectelor de umbrire generate în timp real. Mai mult decât atât, interfaţa poate fi reorganizată dinamic, lăsând mai mult loc pentru afişarea de conţinut relevant.

Pentru a uşura adaptarea aplicaţiilor existente pentru noul concept de interfaţă, Google pune la dispoziţia dezvoltatorilor un kit SDK şi mai multe unelte software specializate.

Noul sistem pentru notificări

Android L schimbă modul de gestionare a notificărilor. După ce revizia Jelly Bean a introdus un format extins pentru afişarea notificărilor, Android L extinde accesul la lista cu notificări până în meniul de blocare a ecranului. Astfel, după ce activăm ecranul lista cu notificări poate fi extinsă cu o singură alunecare în partea de sus.

Noul sistem pentru notificări

În plus, dezvoltatorii au acum posibilitatea să semnaleze prezenţa notificărilor deasupra aplicaţiilor deschise în mod full-screen, afişând un simbol grafic de mici dimensiuni peste interfaţa maximizată. Utilizatorii pot interacţiona cu acest simbol pentru a mări mesajul respectiv sau închide fără a ieşi din aplicaţia curentă.

Poate nu ideal, lista cu notificări va fi sortată automat în funcţie de criterii stabilite de Google, scoţând în faţă anumite aplicaţii sau mesaje (ex. reclame).

 Lockscreen

Autentificare mai sigură cu ajutorul dispozitivelor Android Wear

Profitând de noua platformă Android Wear, Google permite deblocarea telefoanelor Android cu ajutorul dispozitivelor smartwatch. Astfel, dacă telefonul mobil se află în imediata apropiere a unui astfel de gadget, la pornirea ecranului nu va mai fi solicitată comanda pentru deblocare sau parola. În schimb, dacă în vecinătate nu sunt detectate alte dispozitive recunoscute accesul la funcţiile telefonului va fi condiţionat prin mijloacele obişnuite de autentificare.

Multitasking

Începând cu Android L, ecranul Multitasking este redenumit în Recents, lista conţinând acum şi tab-uri individuale deschise în web browser-ul Chrome. Selecţiile sunt grupate sub formă de cartonaşe pe care le derulăm folosind comenzi swipe.

Multitasking

În plus, rezultatele pentru căutări duc acum în sub-secţiunile relevante din interfaţa aplicaţiilor, fiecare rezultat apărând ca o selecţie distinctă în ecranul Recents.

ART – noul runtime pentru aplicaţiile de Android

Începând cu Android L, ART este mediul runtime folosit ca alegere implicită pentru rularea aplicaţiilor de Android. Mai rapid decât vechiul Dalvik, ART este compatibil cu procesoare bazare pe microarhitectură ARM, x86 şi MIPS. În plus, suportul pentru chipseturi pe 64biţi permite gestionarea mai eficientă a memoriei şi folosirea configuraţiilor cu peste 4GB memorie RAM, disponibilă integral aplicaţiilor pentru Android.

Având în vedere modificările aduse, Android L păstrează încă şi motorul Dalvik, care poate fi selectat opţional pentru rularea aplicaţiilor de Android incompatibile cu noul runtime.

Un nou mod de economisire a energiei

Disponibil ca opţiune activată manual, noul mod Battery Saver promite extinderea autonomiei rămase limitând frecvenţa maximă ce poate atinsă de CPU şi oprind anumite funcţii neesenţiale, cum ar fi animaţiile 3D.

Un nou mod de economisire a energiei

Potrivit Google, noul mod de economisire a energiei poate extinde autonomia cu până la 90 minute, dacă este folosit de-a lungul întregii zile.

Când se lansează

Ediţia Android L Developer Preview este disponibilă pentru dispozitive Nexus 5 şi Nexus 7 din data de 26 iunie, însă numai pentru dezvoltatori.

Android L

Utilizatorii de rând se vor putea bucura de noutăţile pregătite abia de la toamnă, cu condiţia să fie deţinătorii unei tablete sau telefon Nexus, sau alt dispozitiv suportat.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult