Ce schimbări pregătește Microsoft pentru Windows 10: meniul Start, Alt-Tab și Taskbar

02.07.2020
Ce schimbări pregătește Microsoft pentru Windows 10: meniul Start, Alt-Tab și Taskbar

Microsoft a dezvăluit deja schimbările vizuale pentru noul meniu de Start în urmă cu câteva zile, dar acum le și detaliază. Compania prezintă un nou meniu cu design îmbunătățit, dar prezintă și noutățile pe care Windows 10 le primește odată cu următorul update major. De exemplu, vor exista diferențe atât la nivelul interfeței de schimbare a aplicațiilor prin scurtătura Alt-Tab, dar și la nivelul taskbar-ului, care poate fi configurat diferit, în funcție de ce alegeri faci la instalare.

Noul meniu Start din Windows 10

Microsoft a detaliat ce va schimba la meniul de Start în Windows 10 la următorul update major. Acesta va fi acum mai „aerisit” apelând la efecte de transparență la nivelul pictogramelor . Noul design se aplică atât pictogramelor de dimensiuni mari de tip „Live Tiles”, cât și pictogramelor mici, din meniul de aplicații instalate din stânga.

Acestea nu vor mai avea un fundal apropiat de culoarea predominantă a pictogramei, acesta fiind acum influențat de culoarea temei alese. Diferențele nu vor fi evidente din primul moment pentru unii utilizatori. Totuși, Microsoft pare să modifice puțin câte puțin interfața Windows 10. Privind în urmă, sistemul de operare arată foarte diferit față de versiunea lansată inițial în 2015.

via GIPHY

Schimbări importante în interfața Alt-Tab

Scurtătura de taste Alt-Tab, sau „Task Switcher”, este una dintre cele mai populare între utilizatorii de Windows. Aceasta face tranziția între aplicațiile deschise, pentru acces rapid de la o fereastră la alta. Funcția s-a schimbat foarte puțin de când a fost lansată, dar noul update va schimba puțin comportamentul acestui meniu referitor la browser-ul Edge.

Microsoft a decis ca tab-urile din Microsoft Edge, în varianta sa nouă, bazată pe Chromium, să apară ca ferestre independente în interfața Alt-Tab. Astfel, idacă ai 3 tab-uri deschise în Chrome, acestea vor fi afișate individual pe lângă celelalte ferestre ale aplicațiilor deschise. Pentru că funcția ar putea crea confuzie în utilizare, aceasta va putea fi dezactivată de către utilizatori.

via GIPHY

Taskbar adaptabil la nevoile utilizatorului

Ultima schimbare nu este una majoră, dar ar putea fi utilă celor care își configurează PC-uri noi. În funcție de alegerile pe care le faci la instalare, vor apărea automat în taskbar scurtături către aplicații care ar putea să îți fie utile. De exemplu, cei care configurează aplicația Your Phone care asigura comunicare cu dispozitive Android, o vor găsi automat în taskbar la prima rulare. Cei care au cont de Xbox Live atașat de contul Microsoft, vor găsi și o scurtătură către aplicația desktop Xbox.

Înainte, aplicațiile implicite care se găseau în taskbar erau Edge, File Explorer, Microsoft Store și Mail.

sursa: Microsoft

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult