Chrome – primul web browser alternativ pentru Windows 8

12.06.2012
Chrome - primul web browser alternativ pentru Windows 8

Chrome este primul web browser non-Microsoft pentru Windows 8, capabil să funcţioneze cu interfaţa Metro introdusă de acest sistem de operare.

Disponibil deocamdată doar într-o versiune preliminară de testare, ce nu respectă întrutotul convenţiile de design impuse de Microsoft pentru interfaţa Metro, web browser-ul poate fi descărcat prin Dev channel, sau instalat ca update automat.

Pentru a putea utiliza versiunea Google Chrome în stil Metro, trebuie să aveţi instalată ediţia Windows 8 Release Preview a sistemului de operare Microsoft şi să setaţi Chrome ca web browser implicit.

Google Chrome - primul web browser alternativ pentru Windows 8

În versiunea actuală, Chrome 21.0.1171.0 utilizează doar parţial interfaţa Metro. Spre exemplu, în loc de meniul App bar prezentat în josul ecranului, la apăsarea tastelor Win + Z suntem întâmpinaţi cu meniul de configurare obişnuit, în stil Windows 7.

Cu click dreapta oriunde în pagină deschidem meniul contextual – util pentru orice configuraţie cu mouse şi tastatură, dar totuşi în afara recomandărilor Microsoft pentru interfaţa Metro.

Google Chrome - nu chiar 100% Metro

Ce-i drept, Google a promis că prima ediţie Chrome în stil Metro va oferi funcţionalitate de bază în mediul Windows 8, suportând aşa numitele charms bar şi modul snap view folosit pentru afişarea mai multor aplicaţii în paralel. Până acum, ambele promisiuni au fost respectate doar parţial, Google având încă multe elemente din interfaţă de adaptat pentru sistemul Metro.

Este de apreciat totuşi că încă din această versiune preliminară, Google Chrome oferă suport integrat pentru tehnologiile Adobe Flash. Spre deosebire de Internet Explorer 10, Chrome nu limitează redarea componentelor Flash doar la anumite website-uri, incluse pe o listă aprobată de Microsoft. Toate tipurile de conţinut Flash sunt redate corect, inclusiv mesajele publicitare.

Google Chrome - meniurile contextuale nu au ce căuta într-o aplicaţie Metro pentru Windows 8

Versiunea finală Google Chrome pentru Windows 8 ar putea fi oferită şi prin intermediul Windows Store, după ce va fi verificată şi acceptată de Microsoft, în urma testelor interne de compatibilitate cu interfaţa Metro.

Fanii celebrului web browser Google vor fi cu siguranţă mulţumiţi şi de versiunea actuală, Chrome având deja suport pentru tab-uri multiple şi o interfaţă foarte asemănătoare celei clasice pentru Windows 7. În mod paradoxal, tocmai aceste asemănări ar putea să aducă cei mai mulţi adepţi pentru Google Chrome, din simplul motiv că programul nu seamănă cu o aplicaţie Metro şi este mai uşor de folosit decât IE10 cu temă Metro.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult