Clienţi de e-mail pentru iPad – 10 dintre cele mai bune aplicaţii

Clienţi de e-mail pentru iPad - 10 dintre cele mai bune aplicaţii
Mail de la Apple

Tabletele sunt în principal dispozitive destinate consumului de conţinut. Totuşi, există destule aplicaţii de productivitate pe acestea, în special pe iPad. Şi cum productivitate de multe ori înseamnă comunicare eficientă, accesul la un client de e-mail uşor de folosit şi capabil să îndeplinească toate funcţiile de bază este foarte important. Am testat astfel zece dintre cele mai bune aplicaţii de e-mail pentru iPad, care pot satisface nevoile oricărui tip de utilizator. În cazul în care sunteţi în căutarea unui client de mail care să se potrivească stilului personal de lucru, mai mult ca sigur că veţi găsi în listă cel puţin unul.

Mail

Prima aplicaţie despre care vom discuta este Mail de la Apple. Aceasta este integrată în iOS şi vine pre-instalată pe toate dispozitivele companiei. Din fericire însă, se întâmplă ca varianta integrată în iOS 8 să fie şi una dintre cele mai capabile aplicaţii, oferind toate funcţiile de bază pe care te aştepţi să le găseşti într-un astfel de client de e-mail, cât şi câteva funcţii avansate. Este de apreciat faptul că Apple a integrat compatibilitate cu toate serviciile populare de e-mail. Atunci când configurezi prima dată aplicaţia Mail poţi adăuga conturi de pe Yahoo!, Gmail, Aol., Outlook.com, Exchange şi iCloud, cât şi căsuţe de e-mail proprii de tip IMAP sau POP3.

Partea cea mai bună este că poţi adăuga conturi multiple de pe fiecare dintre servicii şi le poţi gestiona individual sau „la grămadă”. Aplicaţia oferă acces la verificarea fiecărei căsuţe în parte, sau a tuturor într-o singură listă. Atunci când compui mesaje ai opţiunea să ascunzi fereastra de scris cât timp cauţi informaţii în alte mesaje din interiorul aplicaţiei, însă ataşamentele de tip foto sau video pot fi incluse doar dacă se găsesc în librăria aplicaţiei Photos. Accesul la funcţii utile precum ştergerea, marcarea sau mutarea mesajelor se face printr-o simplă glisare de la dreapta la stânga deasupra mesajului din listă. Pentru citit este recomandat modul de afişare „portrait”, care dispune de o listă care se poate ascunde, iar pentru productivitate este recomandat modul „landscape”.

Pentru funcţii de bază şi un minim de funcţii avansate, Apple oferă o soluţie competentă şi gratuită, care se livrează împreună cu fiecare iPad şi iPhone în parte.

 

Aplicaţii pentru servicii populare de mail

Gmail

Gmail este în acest moment probabil cel mai popular serviciu de mesagerie electronică. Toţi cei care deţin un cont Google au automat şi Gmail, iar faptul că nu necesită autentificare separată face accesarea sa mult mai simplă. Google este unul dintre cei mai buni dezvoltatori de aplicaţii chiar şi pe iOS, oferind unul dintre cei mai buni clienţi de e-mail de pe această platformă. Singurul dezavantaj este faptul că funcţionează exclusiv cu conturi de Gmail, autentificarea folosind alte servicii fiind imposibilă.

Ce oferă însă este acces la mai multe căsuţe de e-mail Google. Întrucât sunt foarte mulţi utilizatori care folosesc conturi de Gmail personale şi conturi pentru muncă, aceştia pot să verifice toate mesajele fără să necesite autentificare separată. Trecerea de la un cont la altul se face din meniul lateral, care poate fi ascuns. La fel ca şi în cazul aplicaţiei de Mail din iOS, în modul portrait poţi vedea mesajele fullscreen, în timp ce modul landscape oferă permanent lista de e-mail-uri. Atunci când compui un e-mail nu poţi ascunde fereastra pentru a căuta prin alte mesaje, însă ataşamentele pot veni atât din aplicaţia Photos, cât şi de pe Google Drive. De asemenea, există opţiunea de a desena noi imagini care sunt apoi ataşate la e-mail.

Acţiunile rapide sunt realizate dintr-un meniu drop-down pe care îl găsim în colţul din dreapta sus. Un alt avantaj al lui Gmail pentru cei care folosesc Chrome ca browser pe iPad, este faptul că link-urile sunt deschise direct cu acesta şi nu cu browserul implicit Safari.

Yahoo! Mail

Serviciile de e-mail de la Yahoo! Nu mai sunt atât de populare pe cât erau la începutul anilor 2000, însă acest lucru nu înseamnă că nu mai sunt relevante. Compania deţine una dintre cele mai vechi aplicaţii de e-mail de pe iOS, care a fost adusă la zi cu funcţiile pe care le-am aştepta în 2015. Asemeni aplicaţiei Gmail, utilizatorii pot folosi doar conturi de e-mail Yahoo!, însă există şi aici logare multiplă. E-mail-urile consecutive cu anumite persoane sunt grupate automat pentru a urmări mai uşor direcţia conversaţiei.

Yahoo oferă doar funcţii de bază atunci când vine vorba despre compunerea de noi mesaje, iar ataşamentele pot veni doar din aplicaţia Photos. Alternativa ar fi folosirea camerei foto de pe tabletă pentru captarea de noi imagini. Asemeni aplicaţiei Mail implicite, există un meniu rapid pentru funcţiile obişnuite, accesibil printr-o glisare orizontală deasupra mesajului din listă. De asemenea, Yahoo permite afişarea în fullscreen în ambele moduri de utilizare (portrait şi landscape), prin simpla apăsare a unui buton.

Cei care s-au plictisit de clienţii de e-mail cu interfaţă predominant albă se vor bucura să afle că Yahoo! Mail oferă şi diverse teme pentru fundal.

Outlook

Aplicaţia Outlook a celor de la Microsoft este de departe cea mai completă dintre aplicaţiile prezentate până acum. Aceasta oferă posibilitatea de a folosi multiple conturi, indiferent de providerul de e-mail ales. Există compatibilitate cu servicii Microsoft precum Outlook.com şi Exchange, iCloud, Gmail şi Yahoo. Pe lângă toate acestea, Outlook oferă integrare cu Google Drive, One Drive şi Dropbox pentru adăugarea de ataşamente. Partea cea mai bună este că poţi folosi ataşamentele indiferent de serviciul de e-mail ales.

Astfel, poţi să compui un e-mail de pe o adresă de Yahoo şi să incluzi ataşamente de pe OneDrive sau Google Drive fără a fi nevoit să părăseşti aplicaţia. Mai mult decât atât, Outlook integrează un calendar care poate să extragă informaţii din e-mail-uri. De altfel, afişarea mesajelor poate fi individuală pentru fiecare cont, sau „la grămadă” în acelaşi loc. Din păcate, nu există afişare fullscreen a mesajelor, dar Microsoft compensează pentru această lipsă prin intermediul funcţiilor avansate.

Poţi salva ataşamentele fie local fie pe oricare dintre serviciile cloud compatibile. De asemenea, poţi să programezi un e-mail să plece la o anumită oră. Funcţiile rapide disponibile la glisarea orizontală fie la stânga sau la dreapta pot fi personalizate după bunul plac, iar corespondenţa importantă poate fi afişată în tabul „focused”. Pentru cei care au urmărit ştirile din ultmia vreme, noul client de e-mail Outlook a evoluat din Acompli, serviciu cumpărat de Microsoft anul trecut. 

Clienţi de e-mail alternativi

Boxer

Boxer este un client de mail avansat, care oferă posibilitatea de a folosi cele mai populare servicii de e-mail, sau chiar un mail de pe un server privat. Configurarea sa este simplă, iar interfaţa intuitivă. Ce Ascunde Boxer însă în spatele aparenţelor simpliste sunt funcţii avansate pentru productivitate. Există în colţul din dreapta sus un meniu rapid care oferă acces rapid la diverse butoane precum „quick reply”, „mark as spam” sau chair trimiterea către contul personal de Evernote.

De altfel, Boxer oferă integrare cu multe servicii. Există suport pentru reţelele de socializare LinkedIn, Facebook şi Twitter, cât şi pentru serviciile de stocare cloud Dropbox, OneDrive şi iCloud.  Funcţiile swipe pot fi personalizate, cu câte două funcţii per direcţie (glisare scurtă şi lungă la stânga şi la dreapta) şi există o serie de opţiuni avansate foarte bine puse la punct. Poţi seta browserul implicit în care să fie deschise link-urile, poţi seta dacă să trimită sau nu ataşamente în urma unui forward şi poţi să setezi cât timp să rămână afişat pe ecran butonul undo. De altfel, există integrare cu serviciul Sanebox, care poate să filtreze spam-ul mult mai bine şi poate să ofere opţiunea de dezabonare de la newsletter-e cu un singur click.

Din păcate însă, cele mai interesante funcţii ale lui Boxer nu sunt disponibile în varianta gratuită. Cei care vor să folosească mai mult de un cont şi care doresc securizarea aplicaţiei prin intermediul unei parole vor fi nevoiţi să facă upgrade la varianta Pro. Aceasta costă 4,99 euro în AppStore.

Cloudmagic

Cloudmagic este un alt client de mail care vine într-o variantă gratuită, însă care poate fi îmbunătăţit prin upgrade la versiunea Pro. Din fericire, varianta oferită pe gratis oferă majoritatea funcţiilor principale. Utilizatorii pot adăuga adrese de e-mail de pe diverse servicii sau de pe servere proprii, pot să îşi personalizeze fiecare căsuţă în parte cu un nume şi o culoare specifică şi pot proteja accesul la aplicaţie printr-o parolă personalizabilă.

Mai mult decât atât, Cloudmagic oferă integrare cu diverse servicii de productivitate precum Pocket, OneNote, Evernote sau Todoist prin intermediul funcţiei cards. Astfel, poţi extrage din mesaje informaţii importante care sunt selectate automat şi care pot fi trimise automat către serviciile corespunzătoare. Interfaţa iese puţin în evidenţă faţă de celelalte aplicaţii, întrucât păstrează un design aerisit şi foloseşte font-uri şi culori odihnitoare. Ataşamentele pot fi ataşate de pe oricare dintre seriviciile populare de cloud storage (OneDrive, Google Drive, Dropbox), cât şi din libraria Photos.

Cloudmagic Pro operează pe bază de abonament care costă 5 euro pe lună sau 45 pe an. Acesta oferă acces la funcţii avansate precum păstrarea setărilor pe toate device-urile, oferă posibilitate de delogare de la distanţă, oferă suport pentru un număr nelimitat de căsuţe de e-mail, prioritate atunci când este nevoie de suport tehnic, cât şi opţiunea de a descărca ataşamentele automat. Singurul aspect cu adevărat negativ este imposibilitatea de a deschide mesajele în fullscreen.

Hop

Cei care folosesc căsuţa de e-mail pe post de serviciu de mesagerie rapidă, vor aprecia probabil Hop. Această aplicaţie este bazată în special pe comunicare şi nu obligatoriu pe productivitate. Toate mesajele trimise prin intermediul adresei de e-mail sunt grupate în conversaţii şi afişate asemeni unui serviciu de mesagerie instantă. Mail-urile nici măcar nu sunt afişate întotdeauna în format HTML. Hop scanează corpul acestora şi extrage doar textul, fără formatare RTF.

Există trei tab-uri principale în aplicaţie Chats, unde găseşti toate mail-urile la care ai răspuns, Inbox, unde se găsesc toate mesajele şi Contacts, care oferă integrare cu agenda locală de pe tabletă. Hop este compatibil cu servicii precum Gmail, Yahoo!, Aol. şi iCloud şi nu oferă suport pentru POP3 sau IMAP. Mesajele diverselor căsuţe de e-mail pot fi afişate într-un inbox unificat sau în inbox-uri independente.

Hop are o interfaţă foarte modernă, cu animaţii fluide şi multe gesturi pentru interacţiune. Căsuţa de Search apare atunci când tragi lista de mesaje în jos şi există un meniu rapid pentru arhivare, ştergere şi amânare a notificărilor la glisarea orizontală. La capitolul trimitere de mesaje elaborate Hop nu stă aşa bine, însă nici nu trebuie, întrucât este un client bazat pe comunicare rapidă. O funcţie interesantă care ne-a atras atenţia este butonul media din meniu, care strânge toate fişierele multimedia din e-mail-uri şi crează o galerie cu acestea.

Cannonball

Aplicaţia Cannonball este o combinaţie foarte interesantă între Flipboard, Tinder şi un client de e-mail. Acesta integrează mai multe fluxuri de informaţii şi are o funcţie foarte atractivă: posibilitatea de a scana căsuţele de e-mail pentru mail-uri pe bază de abonament. Astfel, te poţi dezabona rapid de la toate newsletterele pe care nu le agreezi într-un proces simplu, bazat pe gesturi, dintr-o interfaţă asemănătoare cu cea a popularului serviciu Tinder.

Cannonball funcţionează cu Gmai, Yahoo, Outlook.com, iCloud şi Aol., cât şi cu servere private de e-mail. Interfaţa poate părea puţin haotică iniţial, însă totul devine clar după câteva minute. În partea de sus sunt două liste orizontale: News şi Subs. În tabul News, Cannonball strânge ştiri bazate pe subiecte alese de utilizator din diverse surse populare. Subs însă oferă o listă cu toate mesajele de tip newsletter din inbox. Sub aceste fluxuri se găseşte inboxul clasic, cu mesaje dispuse pe verticală.

Acest client nu oferă funcţii prea avansate de compunere a mesajelor, însă  poate fi utilă pentru cei care doresc să ţină pasul cu ştirile, să îşi ţină căsuţele de e-mail ferite de spam şi care doresc o interfaţă ceva mai diferită faţă de cea clasică. Spre surprinderea noastră, Cannonball oferă integrare cu Dropbox pentru ataşamente.

MailDeck

MailDeck este una dintre cele mai avansate aplicaţii de e-mail pe care le-am testat. Aceasta oferă o interfaţă foarte bine pusă la punct, suport pentru e-mail de pe orice serviciu şi funcţii foarte utile. Ecranul principal oferă o matrice pe care sunt dispuse mesajele, fiecare reprezentând câte un pătrat. Aici poate fi văzut la o privire rapidă subiectul, expeditorul, cât şi primul paragraf al mesajului.

Există o variantă Premium pentru MailDeck, care adaugă suport extins pentru Exchange, suport pentru semnături HTML personalizabile şi elimină reclamele din partea de jos a ecranului. Preţul este de 5 euro pe an. Cei care aleg să publice pe Facebok sau Twitter un mesaj despre MailDeck primesc şi un discount de 40% pentru prima tranzacţie.

Compunerea de mesaje este foarte bine pusă la punct şi oferă suport pentru iCloud şi Dropbox pentru ataşamente, cât şi unelte RTF precum Bold şi Italic. Indiferent de orientarea ecranului, aplicaţia MailDeck va afişa mesajele în mod fullscreen.

Mailbox

În cele din urmă avem Mailbox, o aplicaţie destinată celor care folosesc Gmail şi iCloud. Aceasta a fost printre primele care au introdus gesturile laterale pentru acţiuni precum arhivarea, ştergerea sau amânarea mesajelor, însă între timp nu a evoluat foarte mult. Cel mai mare avantaj al său este posibilitatea de a citi mesajele în fullscreen în modul portrait.

Nici la capitolul editare de mesaje nu avem parte de funcţii avansate, însă există integrare cu Dropbox pentru ataşamente. Totuşi Mailbox nici nu doreşte să fie un e-mail avansat, ci încearcă să ajute utilizatorii să atingă „inbox zero”. Practic, Mailbox devine o unealtă mai eficientă pentru citirea sau ştergerea mesajelor din inbox. Interfaţa sa este simplă şi intuitivă, însă cu siguranţă nu va mulţumi utilizatorii avansaţi.

De altfel, nu va mulţumi decât o parte din utilizatorii de Gmail şi iCloud, întrucât nu există suport pentru alte tipuri de conturi.

 

Concluzii şi comparaţie

Am realizat şi un tabel comparativ pentru cei zece clienţi de e-mail. Am listat cele mai importante funcţii precum suport pentru servere IMAP, Exchange, acces la funcţii rapide prin gesturi, notificări interactive în iOS 8, sau integrare cu servicii de stocare în Cloud. Dintre toate, Outlook oferă cea mai completă plajă de funcţii, însă nici restul nu ar trebui ignoraţi. Sugerăm să îi încercaţi pe cei care vă atrag cel mai mult şi abia după să alegeţi unul pe care să îl folosiţi zi de zi.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult