Conflictul Rusia vs. Ucraina: Cum folosește regimul Putin atacurile informatice ca pe o armă

24.02.2022
Conflictul Rusia vs. Ucraina: Cum folosește regimul Putin atacurile informatice ca pe o armă
Foto: Profimedia Images

Mai multe site-uri guvernamentale din Ucraina au fost atacate de hackeri înainte ca trupele ruse să invadeze țara. Kremlinul neagă că s-ar afla în spatele acestor acțiuni.

Potrivit experților, atacurile informatice sunt folosite de regimul lui Vladimir Putin ca o nouă armă, care acționează împreună cu forțele terestre, navale și aeriene.

Site-uri precum cel al legislativului de la Kiev, al Ministerului de Externe, al Ministerului Infrastructurii și al Educației au fost doborâte sau nu au funcționat corect.

Mai mult, pe sute de computere din Ucraina a fost descoperit un program malware care șterge date, potrivit experților în securitate de la firmele ESET și Symantec. Unealta a fost găsită pe computere ale unor organizații, companii private și agenții guvernamentale. Scopul programului malware era să distrugă comunicarea între diferite entități în timpul conflictului militar.

Potrivit lui Jean-Ian Boutin, reprezentant al ESET, virusul a fost creat special pentru acest conflict, deoarece a fost descoperit inițial doar în Ucraina. Symantec a anunțat ulterior că programul a fost detectat în Lituania și Letonia, pe computerele unor contractori ai guvernului de la Kiev, potrivit Reuters.

Citește și: Războiul din Ucraina: Ce ar putea însemna „Z-urile” inscripționate pe vehiculele rusești

Atacurile au fost întețite după ce SUA a avertizat zilele trecute că un conflict militar este iminent, iar mai multe state vestice au anunțat sancțiuni împotriva Rusiei.

Deși nu este foarte familiarizat cu tehnologia, Putin știe cât de importante sunt atacurile informatice într-un război (Foto: Profimedia Images)

Președintele american Joe Biden a spus, luna trecută, că SUA ar putea răspunde cu propriile operațiuni informatice împotriva Rusiei, dacă Moscova atacă pe această cale Ucraina.

Ucraina rezistă, deocamdată

Atacurile informatice împotriva Ucrainei au început încă de pe 15 februarie, transmite CNN. În acele cazuri, Casa Albă a arătat cu degetul serviciul extern de informații al Kremlinului, GRU. Acesta este urmașul fostului KGB.

A fost utilizată inclusiv metoda DDoS (distribute denial of service), un tip de atac în care este generat un trafic masiv, la care serverele nu fac față. Ambasada Rusiei din Washington a negat acuzațiile.

Un reprezentant al Department of Homeland Security a declarat că ar putea urma atacuri informatice împotrivă rețelelor de transport și care vor viza organizațiile mass-media din Ucraina.

Deocamdată, Ucraina rezistă la aceste atacuri. Multe site-uri au revenit online destul de repede după ce au fost scoase din uz. Ajută și faptul că UE, SUA și companii private oferă Ucrainei echipamente, software și consiliere în domeniu, la fața locului și de la distanță.

Regimul lui Putin a alocat peste 190.000 de militari pentru asaltul împotriva Ucrainei. Au fost atacate deja, cu rachete, zeci de ținte, inclusiv în capitala Kiev.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult