Războiul din Ucraina: Ce ar putea însemna „Z-urile” inscripționate pe vehiculele rusești

24.02.2022
Războiul din Ucraina: Ce ar putea însemna „Z-urile” inscripționate pe vehiculele rusești

Majoritatea vehiculelor militare folosite de Rusia în invazia din Ucraina au inscripționată pe ele ceea ce pare a fi litera latină „Z”. Aceasta nu există, însă, în alfabetul chirilic.

Unii experții în apărare cred că tancurile și alte vehicule au fost marcate cu această literă – care ar putea fi o aluzie la Ziua-Z (debarcarea Aliaților în Normandia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial) – pentru a putea fi distinse mai ușor în luptă.

Federația Rusă și Ucraina au făcut parte amândouă din fosta Uniune Sovietică, iar cele două state folosesc armament similar, transmite Task & Purpose. Ambele țări au avioane de luptă Su-27, de exemplu, iar tancul ucrainean T-80 seamănă mult cu modelul rusesc T-72.

Însemnele nu vor proteja vehiculele de avioanele care zboară cu viteză mare, dar se vor dovedi utile în apropierea altor tancuri ruse, a unor piese de artilerie sau a unor lansatoare mobile de rachete.

Citește și: Conflictul Rusia vs. Ucraina: Cum folosește regimul Putin atacurile informatice ca pe o armă

Tactica a mai fost folosită. În timpul invaziei din Normandia, americanii au pictat avioanele cu dungi albe și negre pentru a nu fi vizate de focul aliaților. În timpul operațiunii Furtună în Deșert, pe tancurile SUA au fost pictate „V-uri” întoarse.

O altă teorie

Rob Lee, un fost căpitan din cadrul US Marines, care a petrecut un an la Moscova, nu crede că semnele sunt folosite pentru evita fratricidul pe câmpul de luptă. Potrivit lui, în multe cazuri acestea sunt prea mici pentru a conta.

El crede că este vorba despre ceva nou, care indică cel mai probabil o forță care are un anumit scop.

Lee spune că sunt mai multe versiuni ale acestor Z-uri. În unele cazuri simbolul este încercuit, iar unele vehicule au doar un triunghi desenat pe ele. Însemnele ar fi fost folosite, potrivit lui Lee, pentru a ghida mai ușor forțele către locul potrivit înainte de începerea asaltului.

Citește și: Marele jucător de CS:GO „s1mple”, prins în conflictul din Ucraina: Orașul meu este bombardat

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult