Cortana, asistentul virtual Microsoft, se închide. Care sunt dispozitivele afectate

04.08.2020
Cortana, asistentul virtual Microsoft, se închide. Care sunt dispozitivele afectate

În urmă cu doar câțiva ani, după ce Apple a lansat Siri și Google a venit cu alternativa Google Assistant, majoritatea companiilor de tehnologie au încercat să dezvolte propriile alternative. Amazon a creat Alexa, Samsung a creat Bixby, iar Microsoft a dezvoltat Cortana, pe care a integrat-o în sistemul de operare Windows 10. Se pare însă că acest experiment a fost un adevărat eșec pentru Microsoft, compania confirmând din nou faptul că asistentul său virtual va fi eliminat de pe toate platformele.

Asistentul Cortana va fi transformat într-o componentă Microsoft 365

Cortana nu va dispărea complet, însă nu va mai fi disponibil pe Windows 10, iOS sau Android ca produs de sine stătător. Microsoft va integra funcții de control vocal prin intermediul asistentului virtual în soluțiile sale pentru domeniul business. Acestea vor fi concentrate pe productivitate și în consecință nu vor mai putea fi folosite pentru diverse căutări, sau pentru controlul unor dispozitive smart home.

De exemplu, abonații Microsoft 365 vor putea să folosească Cortana pentru anumite comenzi în Windows, Outlook sau Teams, dar funcționalitatea va fi limitată față de ceea ce pute face Cortana până acum.

Care sunt dispozitivele care nu vor mai avea acces la asistent

Dispozitivele afectate de lipsa Cortana vor fi cei care aveau aplicația pe iOS și Android, cât și cei care au cumpărat boxele inteligente din gama Harman Kardon Invoke. Compania oferă un voucher de 50 de dolari pentru cei care dețin boxa Invoke. Această ofertă este valabilă doar pentru SUA.

Căștile Surface Headphones, lansate în urmă cu doar câțiva ani, vor rămâne de asemenea fără această funcție anul viitor. Acestea vor avea însă acces la noua versiune de productivitate a Cortana în aplicațiile Office compatibile. Multe dintre funcțiile smart ale Cortana vor dispărea însă înainte de începutul 2021, pe 7 septembrie 2020.

Astfel, Microsoft se retrage din domeniul asistenților vocali, un domeniu foarte aglomerat, în care trei companii au reușit să își convingă utilizatorii să și folosească comenzile vocale. Google Assistant pare să fie momentan liderul acestei piețe, fiind pe cele mai multe dispozitive, fiind apoi urmat de Siri și Amazon Alexa.

sursa: Microsoft

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult