Cum accesezi două aplicații ascunse pe un iPhone cu iOS 14

30.03.2021
Cum accesezi două aplicații ascunse pe un iPhone cu iOS 14

iOS este în prezent cel mai vechi software pentru dispozitive mobile de pe piață. Lansat în 2007 odată cu primul iPhone sub numele iPhone OS, sistemul de operare de la Apple ar părea că nu mai are foarte multe surprize ascunse. Se pare însă că Apple adaugă constant noi funcționalități, însă în timp ce unele sunt foarte mult mediatizate în prezentările oficiale, altele rămân ascunse. Iată cum poți accesa două aplicații de iOS de la Apple, care sunt complet ascunse în mod obișnuit.

Code Scanner – aplicație nativă pentru coduri QR pe iPhone

Faptul că poți scana coduri QR prin intermediul camerei foto a eliminat necesitatea de a descărca o aplicație dedicată din App Store. În timp ce această funcționalitate este foarte utilă, unii totuși preferă să folosească o aplicație care să facă doar acest lucru, probabil pentru a elimina riscul de a realiza fotografii cu coduri QR pe care să le uite în galerie pentru mult timp.

Din fericire, nu trebuie să apelezi la App Store pentru a primi o astfel de aplicație. Apple are deja aplicația Code Scanners, care este ascunsă în sistemul de operare iOS și pe care o poți accesa foarte simplu.

code scanner

Dacă te uiți în meniul oricărui iPhone, nu vei găsi aplicația Code Scanners în niciun folder și nici în noul „sertar” de aplicații inclus în iOS 14. Totuși, asta nu înseamnă că aplicația nu este acolo. Iată cum poți accesa aplicația de scanare pentru coduri QR:

  1. Din meniul principal, glisează în jos pentru a deschide căsuța de căutare
  2. Introdu tetul „Code Scanners” în căsuță
  3. Accesează aplicația

Mai mult, Code Scanners poate deveni și o scurtătură în Control Centre, putând deschide aplicația rapid de oriunde. Această aplicație ascunsă există încă de pe vremea iOS 12, când se numea Scan QR Codes, iar în iOS 13 a primit numele QR Code Reader.

Magnifier – o lupă cu setări de accesibilitate în iOS 14

O altă aplicație ascunsă este cea de „lupă”. Dacă ai nevoie de o aplicație de accesibilitate, cu setări dedicate pentru cei cu probleme de vedere, Magnifier este o soluție decentă, integrată în sistemul de operare iOS, dar puțin cam ascunsă.

magnifier

Iată ce trebuie să faci pentru a o accesa:

  1. Din Settings/Configurări accesează meniul Accesibility/Accesibilitate
  2. Apoi selectează Magnifier și mută comutatorul pe On
  3. Aplicația va putea fi acum găsită în App Drawer sau cu Search, la fel ca în cazul de mai sus

magnifier

Magnifier era o funcție care exista de mai multă vreme în iOS, dar acum are și o pictogramă dedicată. Aplicația permite să faci zoom prin intermediul camerelor și are funcții dedicate pentru cei cu probleme de vedere precum controlul luminozității și contrastului, cât și filtre cu contrast mare care să îi ajute cu cei cu probleme de vedere să distingă mai bine elemente din jur. Odată pornită din setări, aplicația poate fi amplasată în meniul principal al telefonului.

sursa: Phone Arena

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult