Cum arată Windows 11, noul sistem de operare de la Microsoft care înlocuiește Windows 10

16.06.2021
Cum arată Windows 11, noul sistem de operare de la Microsoft care înlocuiește Windows 10

Microsoft urmează să anunțe în mod oficial Windows 11 săptămâna viitoare, în cadrul unui eveniment dedicat, însă deja o versiune a noului software a ajuns pe internet. Aceasta poate fi instalată și folosită în mod obișnuit pe orice computer, iar cei care au pus mâna pe acest build au publicat și câteva imagini cu noua interfață a sistemului de operare. La o primă impresie se pare că Windows 11 va fi o evoluție naturală pentru Windows 10, împrumutând însă elemente din versiunea anulată, Windows 10X.

Windows 11 este deja disponibil într-o formă nefinisată pe internet

Xda-developers a publicat un articol și mai multe imagini în care prezintă Windows 11 în versiunea sa nefinisată. Se pare că sistemul de operare va schimba câteva elemente de interfață, multe dintre care erau deja anunțate pentru Windows 10. De aceea, s-ar putea ca trecerea de la Windows 10 la 11 să nu fie atât de complicată decât era în trecut. De altfel, cele două sisteme de operare au la bază foarte multe elemente comune.

Instalarea Windows 11 este acum realizată cu o interfață de culoare mai deschisă, însă procesul pare să fie în mare parte aceleași, fără prea multe surprize la nivelul opțiunilor disponibile. Apoi, odată ce pornește sistemul de operare, acesta este similar din multe puncte de vedere cu Windows 10 la nivel de interfață, incluzând aceleași elemente, diferența fiind stilul artistic.

Windows 11 pare să renunțe la vechea interfață „Metro/Modern UI” și să adopte așa numitul Sun Valley UI, care folosește mai puține colțuri drepte și încearcă să rotunjească elementele grafice. De altfel, pot fi observate multe efecte de transparență, care aduc aminte puțin de Windows 7, în timp ce elementele de pe taskbar sunt acum implicit centrate. Acest element pare să fie împrumutat de la Windows 10X, versiunea software prezentată în 2019, care trebuia să fie mai prietenoasă cu dispozitive cu ecrane tactile și cu ecrane multiple. Pictogramele sunt de asemenea schimbate, însă nu sunt tocmai noi, fiind deja disponibile în versiunile Windows 10 de test din cadrul programului Insider.

Schimbările sunt mai degrabă de ordin vizual

Până și logo-ul Windows 11 a fost modificat, dar nu foarte mult. În continuare este stilizat folosind patru pătrate, însă acestea sunt acum pe un plan paralel cu perspectiva, nu mai sunt afișate la un unghi. Fiind o versiune neterminată de Windows 11, probabil că anumite elemente vor suferi schimbări înainte de lansarea sistemului de operare, dar, în prezent, multe dintre aplicații și opțiuni rămân neschimbate de la Windows 10.

Vom afla mai multe despre Windows 11 săptămâna viitoare, pe 24 iunie, când Microsoft va prezenta oficial noul sistem de operare. Cel mai probabil, lansarea va avea loc în toamnă, când tradițional se lansa update-ul major pentru a doua jumătate a anului de Windows 10.

sursa: xda-developers

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult