Cum dezactivezi UAC, cea mai stresantă funcţie din Vista

22.05.2008
Cum dezactivezi UAC, cea mai stresantă funcţie din Vista

După ce au fost criticaţi de toată lumea pentru problemele de securitate pe care le-a avut la un momentdat Windows XP şi al său nelipsit Internet Explorer, cei de la Microsoft s-au hotărât să nu mai repete aceeaşi greşeală cu Vista. Aşa că au inventat UAC (User Account Control). Dacă numele nu îţi sună familiar, atunci descrierea următoare te va elucida, dacă foloseşti Vista: vrei să accesezi o anumită facilitate sau să schimbi o opţiune, iar ecranul se întunecă şi eşti întâmpinat de un mesaj care îţi cere o confirmare suplimentară pentru comanda dată.

User Acces Control

În practică, acest comportament ar trebui să dea roade în cazul codurilor maliţioase de pe Internet care încearcă să ruleze diversescripturi pe calculatorul tău. Însă, pentru utilizator, constituie un stres. Cu atât mai mult cu cât acest stresant UAC te inopinează şi în situaţii mai puţin grave. De exemplu, eşti întâmpinat de UAC şi când vrei să reglezi ceasul.

Dacă eşti suficient de stresat de UAC-ul din Vista, poţi foarte uşor să-l dezactivezi. Oricum nu acest UAC face diferenţa dintre un sistem sigur şi unul vulnerabil, ci alte aplicaţii precum antiviruşi şi firewall-uri.

Doi paşi simpli sunt suficienţi pentru a dezactiva UAC. Primul este să deschizi fereastra RUN din meniu Start, să scrii "msconfig" şi să dai Enter. În acest fel vei deschide fereastra System Configuration.

Disable UAC

Al doilea pas este să te duci la tab-ul Tools, să selectezi opţiunea Disable UAC din listă şi să apeşi butonul Launch din partea dreaptă jos a ferestrei. Apoi dai OK, restartezi sistemul şi ai scăpat de UAC.

Disable UAC

Dacă ulterior ai dubii în legătură cu securitatea sistemului tău, poţi la fel de uşor să activezi la loc UAC. Operaţiunea este aceeaşi, doar că din lista de la Tools selectezi Enable UAC.

Chiar dacă este o măsură de securitate suplimentară a sistemului de operare, din experienţă proprie pot spune că, folosind Vista cu el dezactivat de mai bine de un an, nu am avut nicio problemă. Aşa că, teoretic, securitatea sistemului tău de operare nu ar trebui să aibe de suferit după ce dezactivezi UAC-ul.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News