Cum folosești Battery Report pentru a afla starea de „sănătate” a bateriei laptopului, sub Windows 10

08.03.2021
Cum folosești Battery Report pentru a afla starea de „sănătate” a bateriei laptopului, sub Windows 10

Battery Report este o funcție Windows 10 care permite măsurarea stării de „sănătate” a bateriei laptopului sau tabletei, însă aceasta este bine ascunsă și puțin utilizatori știu de existența ei.

Numită Battery Report, funcția se accesează de la linia de comandă și permite generarea unui raport, comparând capacitatea măsurată a bateriei cu valoarea „oficială” raportată de producătorul echipamentului. Printre informațiile utile afișate găsim și numărul de cicluri încărcare/descărcare prin care dispozitivul, tipul de celule folosite (ex Li-Ion sau Li-polymer), numărul serial și numele producătorului care a furnizat respectivul modul de acumulatori.

Battery Report Windows 10

De asemenea, cu Battery Report poți vedea și cât estimează Windows că ar trebui să fie durata de viață a bateriei, comparativ cu ceea ce este obținut de fapt în condiții de utilizare reală.

Astfel, dacă ești curios cu privire la starea bateriei sau ai observat că durata de funcționare a fost mai redusă ultimul timp și nu știi dacă la sursa problemelor consumul excesiv cauzat de vreo aplicație software sau pur și simplu uzura acumulatorilor, Battery Report ar putea fi de ajutor.

Battery Report Windows 10

Cum folosești Battery Report

  • Deschizi Command Prompt sau Windows PowerShell din meniul Start, alegând din lista alternativă afișată pentru click-dreapta
  • Setezi locația unde va fi salvat raportul tastând cd %HOMEPATH%/Desktop
  • Pentru generarea raportului tastezi powercfg /batteryreport
  • Fișierul HTML rezultat ar trebui să apară direct pe desktop. Acesta poate fi deschis folosind dublu-click, direct în browserul web preferat. Raportul va conține un grafic și lista cu sesiunile de utilizare recentă, arătând nivelul bateriei rămas, măsurat în procente și mWh.

Important de știut, statisticile de utilizare vizează doar actuala instalare Windows 10. Astfel că dacă portabilul este ceva mai vechi și a trecut prin mai multe reinstalări de OS, nu vei putea afla numărul total al ciclurilor de încărcare și nici capacitatea acumulatorului așa cum era la stadiul de nou. Ambele informații sunt deosebit de utile pentru determinarea nivelului actual de uzură.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult