Cum funcţionează Hear News, aplicaţia pentru nevăzători disponibilă gratuit în Google Play şi App Store

13.01.2016
Cum funcţionează Hear News, aplicaţia pentru nevăzători disponibilă gratuit în Google Play şi App Store

S-a lansat aplicaţia mobilă Hear News destinată persoanelor nevăzătoare. De acum ele vor putea asculta ştiri de ultimă oră direct pe telefon, în absenţa mesajelor şi a bannerelor publicitare, cel mai des întâlnite bariere în ascultarea ştirilor de către persoanele nevăzătoare, pe Internet.

„Hear News” este o aplicaţie realizată de Fundaţia Colegiul Pro şi finanţată de Fundaţia Orange cu suma de 201.345 lei, în cadrul programului „Lumea prin culoare şi sunet”, ediţia 2014-2015. Acest proiect a avut sprijin editorial din partea Mediafax Group, Adevărul Holding şi Diva Interactive, precum şi susţinerea Asociaţiei Nevăzătorilor din România (ANR).

Aplicaţia se anunţă, aşadar, foarte utilă pentru persoanele nevăzătoare sau cu deficienţe de vedere. Noi am testat-o şi redăm mai jos principalele caracteristici funcţionale.  Aplicaţia este gratuită şi poate fi descărcată din magazinele Play Store şi App Store, folosind termenii de căutare „Hear News”.

Paşii de instalare sunt identici pentru ambele sisteme. Procesul de instalare durează câteva secunde, download-ul necesar măsurând doar câteva sute de kb. 

În versiunea pentru Android pentru folosirea aplicaţiei este necesar să instalăm mai întâi motorul pentru vorbire în limba română. Aplicaţia ne întâmpină cu un dialog, solicitând acest lucru. Componenta este descărcată tot din magazinul Play Store.

Dupa ce a fost finalizată această etapă, este necesară instalarea unei componente suplimentare şi anume Ivona Text to Speech HQ. Telefonul ne ghidează în procesul de instalare, astfel încât componenta nu trebuie căutată în magazinul de aplicaţii. Mergem în meniul Settings al telefonului, secţiunea Language and input, respectiv secţiunea Text to Speech Output şi aici, selectăm Ivona Text to Speech.

În versiunea pentru iOS, aplicaţia este optimizată pentru a funcţiona în condiţiile în care este activată facilitatea VoiceOver pe telefon. Activarea se face accesând meniul Settings, în secţiunea General, Accesibility respectiv VoiceOver, unde bifam opţiunea VoiceOver folosind simbolul afişat pe ecran. 

Aplicaţia Hear News îţi oferă posibilitatea să asculţi în timp real ştirile publicate de 4 website-uri româneşti: www.mediafax.ro, www.gândul.info, www.historia.ro şi www.divahair.ro. Aceasta funcţionează foarte simplu şi intuitiv, prin accesarea surselor de ştiri şi a ştirilor cu ajutorul unor butoane însoţite întotdeuna şi de comenzi vocale. Astfel, fiecare pas pe care îl vei realiza în aplicaţie va fi însoţit de un „ghidaj vocal” al acţiunii pe care urmează să o execuţi, cu scopul de a te ajuta să obţii informaţia dorită.  

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News