Cum instalezi Ubuntu Linux fără să afectezi instalarea Windows deja existentă

29.04.2020
Cum instalezi Ubuntu Linux fără să afectezi instalarea Windows deja existentă

Iată cum intalezi Ubuntu Linux în dual-boot cu sistemul Windows deja instalat pe PC-ul tău.

Cu siguranță, devine plictisitor să folosești aceeași versiune de Windows la nesfârșit. Oricât ai schimba imagini wallpaper și jongla cu setările de interfață, nimic nu poate înlocui experimentarea cu diferite distribuții Linux, folosite măcar de probă.

Spre deosebire de Windows, ecosistemul Linux este mult mai divers, începătorii resimțind un veritabil șoc atunci când descoperă că ecosistemul Linux nu se rezumă doar un singur sistem de operare, ci este o mare familie de distribuții Linux, fiecare cu dotări și interfață vast diferită. Pentru scopul acestui articol nu vom trece prin fiecare în parte. Vom lua drept reper probabil cea mai populară distribuție Linux a momentului: Ubuntu Linux.

Sfidând până și cele mai optimiste așteptări, Microsoft a renunțat la „războiul rece” dus cu lumea Linux, construind în schimb un veritabil „pot al prieteniei”, adaptând propria platformă Windows 10 pentru funcționa cât mai bine în compania unei distribuții Linux. Ba chiar lucrurile au mers atât de departe încât poți instala unele distribuții Linux cu aproape niciun efort, ca și cum ar fi aplicații Windows obișnuite.

Pornirea în tandem a Linux cu Windows este întotdeauna recomandabilă pentru începători.

Cum instalezi Ubuntu Linux în dual-boot cu Windows 10

Cum intalezi Ubuntu Linux: creează un stick USB pentru instalare

Descarcă de aici cea mai recentă versiune Ubuntu pentru desktop și folosește utilitarul inclus pentru a crea un kit USB Live. Dacă ești deja sub Windows, descarcă de aici și utilitarul Universal USB Installer.

Pasul 2: Pornește Ubuntu în modul USB live

Conectează stick-ul USB proaspăt creat la computer și repornește PC-ul. Imediat după repornire apasă tasta F10 sau F12 (diferă de la computer la computer) pentru a accesa meniul de boot. Acum, alege opțiunea de boot from  USB, selectând exact stick-ul USB pe care se află kit-ul Linux preparat anterior.

Pasul 3: Începe instalarea

Va dura ceva timp până când PC-ul va porni distribuția Linux aflată pe suport USB. După așteptarea inițială, vei întâlni opțiunea de a rula Ubuntu direct de pe stick-ul USB, sau de a instala Ubuntu ca sistem de operare separat și permanent pe PC. În mod convenabil, aplicația de instalare apare și pe desktop-ul Ubuntu pornit în modul Live.

Pasul 4: Alegerea sau crearea partiției pentru instalare

Aceasta este partea cea mai dificilă și până la urmă, riscantă, a întregii operațiuni. Unde să instalezi Ubuntu, dacă PC-ul a fost setat de la bun început pentru un singur OS? Windows este deja prezent, așa că trebuie să faci loc pentru o partiție separată pentru Ubuntu. În fereastra de instalare, alege opțiunea Something Else .

Deoarece tot spațiu disponibil pe HDD/SSD este deja alocat, va trebui să ștergi una dintre partiții pentru a face loc. Atenție: asigură-te că ai făcut în prealabil backup pe un alt suport de stocare a întregii partiții pe care urmează să o ștergi. Dacă nu ai făcut asta, oprește-te, ești pe cale să pierzi date potențial importante. Pentru a șterge o partiție, este de ajuns să o selectezi folosind mouse-ul și să folosești butonul (-) pentru accesarea comenzii de ștergere.

Cum intalezi Ubuntu Linux: Creează partițiile Linux esențiale

Acestea sunt /root, /swap și /home. După ce ai procurat suficient spațiu liber pe hard disk, este timpul să instalezi Ubuntu. Acum, există mai multe modalități de a face acest lucru, dar ne vom concentra pe strictul necesar.

Folosind butonul (+) crează mai întâi o partiție root. Selectează spațiul liber disponibil și alege dimensiunea directorului rădăcină, bifează sistemul de fișiere ext4 și setează punctul de montare / ​​(adică root).

Următorul pas crearea unei partiții swap. În funcție de cantitatea memoriei RAM instalate, aceasta poate fi până la dublul memorie RAM, sau orice altă valoare aleasă în mod arbitrar. Ca un punct de reper, dacă ai 32GB memorie RAM, poți seta dimensiunea partiției de swap chiar și la 100MB fără efecte adverse, prezența acesteia fiind necesară mai mult din motive de compatibilitate.

Următorul pas este crearea partiției /home. Aceasta trebuie să primească tot spațiul rămas până acum neutilizat, deoarece aici veți descărca și păstra fișierele (este echivalentul partiției C: sub Windows).

Odată ce ai creat partițiile Root, Swap și Home, poți trece mai departe folosind opțiunea Install Now.

Pasul 6: Nu neglija configurarea în detaliu

Deși poți da click pe butonul Next până dispar cu totul, este mai bine să acorzi puțină atenție selectării zonei de fus orar, a tipului de tastatură folosită și alte câteva opțiuni care îți vor face experiența cu Ubuntu Linux mult mai predictibilă.

La final, nu rămâne decât să dai click pe butonul Restart Now, pentru a încerca distribuția Linux abia instalată pe PC-ul tău.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult