Cum instalezi Windows 10 de pe stick

28.04.2020
Cum instalezi Windows 10 de pe stick

Cum instalezi Windows 10, cea mai nouă versiune disponibilă, folosind un banal stick USB.

Ai nevoie doar de kit-ul ISO original pentru suport DVD, pe care îl poți obține gratuit direct de la Microsoft, folosind aplicaţia Media Creation Tool.

Descărcată din acest LINK, aplicaţia îţi permite să alegi între a face upgrade direct din sistemul de operare instalat pe calculator, sau să creezi un stick Windows 10 boot usb pe care să-l poţi folosi şi cu alte PC-uri. Cu prima alegere poti face update la cea mai nouă versiune lăsând neatinse aplicaţiile deja instalate şi documentele importante de pe partiţia de sistem. A doua variată este de preferat atunci când vrei o instalare Windows 10 „pe curat”, pe un PC nou cumpărat sau ştergând partiţia Windows anterioară.

Folosind opţiunea Create Intalation Media, aplicaţia Media Creation Tool automatizează întregul proces de generarea a stick-ului Windows 10 boot-abil, totul durând doar câteva minute cu o conexiune la internet suficient de rapidă.

Măsurând 3-4GB, kit-ul de instalare necesită totuși un stick USB de minim 8GB pentru a fi siguri că încape, iar după instalare îți va ocupa minim 16GB. Desigur, știm foarte bine că sistemul de operare Windows 10 este mult mai „gurmand” decât atât, spațiul de stocare ocupat crescând constant pe măsură ce folosești PC-ul.

Pentru instalare Windows 10 de pe stick USB trebuie să setezi PC-ul pentru boot-are de pe dispozitive de stocare externă. Poți face asta activând meniul de boot la pornirea PC-ului (ex. apăsând repetat tasta Esc, F1, F6 sau F8 chiar la pornirea PC-ului, sau reconfigurând ordinea de boot din meniul BIOS.

Înainte de a trece mai departe, grijă să copiezi în altă parte orice fişiere importante aflate pe dispozitivul de stocare pe care plănuiești să instalezi, conţinutul urmând să fie şters automat atunci când instalezi Windows 10 de pe stick.

Liber de obținut prin download, Windows 10 nu este însă și gratuit de folosit. Odată ce îl instalezi de pe stick USB sau DVD, poti evita doar momentan tastarea aşa numitului product key. Va trebui să achiziționezi în cele din urmă un serial original pentru finalizarea procesului de activare. Din fericire, pentru asta există mai multe variante care îți vor economisi bani, despre care poți afla cu o simplă căutare pe Google.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult