Cum să instalezi teme pentru Google Chrome

08.09.2008
Cum să instalezi teme pentru Google Chrome

Recent lansatul Google Chrome a făcut valuri încă din prima zi şi va mai face probabil mult timp. Deocamdată este proaspăt, iar pasionaţii care au cunoştinţe în domeniu se delectează descoperind diverse aspecte mai mult sau mai puţin ascunse ale browser-ului celor de la Google. Unul din primele aspecte explorate imediat după lansarea lui Chrome a fost posibilitatea instalării temelor.

Google nu s-a obosit să includă o opţiune în cadrul lui Chrome prin care să poată fi instalate şi schimbate temele. Însă acest lucru este posibil şi deloc complicat. Instalarea temelor de Google Chrome constă într-o simplă copiere a unui fişier.

Unde găseşti teme

Deocamdată, nu sunt disponibile foarte multe teme pentru Google Chrome. Şi este şi normal ţinând cont că a trecut mai puţin de o săptămână de la lansarea oficială a programului. Numărul temelor este, la ora asta, de ordinul zecilor.

Google Chrome

www.freechromethemes.com este un site apărut ca o ciupercă după ploaie, de pe care poţi să descarci câteva teme. Din păcate, complexitatea acestora lasă de dorit. Majoritatea se limitează doar la schimbarea culorii barei detab-uri.

Un alt site (mai exact un forum) de pe care care pot fi descărcate teme pentru Chrome, este chromespot.com. Temele de pe acest forum sunt mai numeroase, iar unele dintre ele arată destul de bine.

Google Chrome

Cum le instalezi

Instalarea se poate face prin două modalităţi. Fie manual, prin copierea unui fişier, fie automat, cu ajutorul unui program. Din păcate, programele pe care le-am găsit nu par să fie foarte stabile şi să-şi facă treaba cum trebuie. Până vor apărea versiuni mai bune, recomand instalarea manuală atemelor. Însă pentru cei care vor să încerce şi modalitatea automată, programele se găsesc aici şi aici.

Temele constau (la ora aceasta) într-un simplu fişier cu extensia .dll care trebuie copiat în directorul de teme pentru Google Chrome de pe calculator. Directorul cu pricina are următoarea cale (Windows XP): C:\Documents and Settings\user\Local Settings\Application Data\Google\Chrome\Application\0.2.149.29\Themes. De reţinut, că în loc de "user" este directorul cu numele utilizatorului, iar 0.2.149.29 este versiunea actuală a programului, care pe viitor ar putea lua alt număr. În Windows Vista calea este C:\Users\user\AppData\Local\Google\Chrome\Application\0.2.149.29\Themes, cu aceleaşi menţiuni.

Google Chrome directory

În acel director se găseşte un singur fişier, default.dll. Acesta este de fapt tema originală. Temele pe care le instalezi constau tot într-un singur fişier, numit tot default.dll. Pentru a instala o temă copiezi fişierul default.dll al acesteia peste cel din directorul amintit. Este recomandată salvarea de back-up a fişierului original default.dll, pentru orice eventualitate. Evident, operaţiunea de supra-scriere a fişierului trebuie făcută cu Google Chrome închis.

Deocamdată, la mai puţin de o săptămână de când a fost lansat Google Chrome, aşa se instalează temele. Mai mult ca sigur că într-o versiune viitoare Google va adăuga suport implicit pentru teme, simplificând procesul de instalare al acestora.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News