Cum scapi de „bloatware-ul” din Windows 10 cu o singură comandă

03.01.2023
Cum scapi de

Gabriel Siben, un dezvoltator software și inginer în devenire, a publicat pe blog-ul său o metodă simplă pentru a scăpa de „bloatware-ul” integrat în Windows 10. Acesta a descoperit o singură comandă care poate elimina toate elementele nedorite din Windows 10, fără a renunța la (prea multă) funcționalitate. După rularea acestei comenzi, instalarea de Windows va rămâne la un nivel de bază, fără majoritatea serviciilor și aplicațiilor care nu sunt necesare. Totuși, există câteva riscuri, așa că ar fi bine să citiți despre această metodă înainte de a o aplica pe computerul personal.

Siben recomandă rularea acestei comenzi pe o instalare de Windows 10 „proaspătă”. De asemenea, recomandă testarea ei mai întâi într-o mașină virtuală, pentru a te putea asigura că elementele pe care comanda le elimină nu sunt necesare în utilizarea ta de zi cu zi a computerului. Acesta spune că a aplicat această metod pe un computer integrat, care are o singură funcție, deci celelalte elemente din Windows 10 doar consumau inutil resurse în cazul dat.

Este important însă faptul că metoda funcționează chiar și fără o conexiune la internet.

Cum elimini blotware-ul din Windows 10

  1. Deschizi aplicația Powershell (click dreapta pe Start, Powershell)
  2. Scrii comanda „Get-AppxPackage | Remove-AppxPackage
  3. În cazul în care apar erori care spun că anumite pachete nu pot fi dezinstalate, acestea pot fi ignorate

După ce procesul se termină, ar trebui să ai o instalare „curată” de Windows 10, care elimină complet Microsoft Store și toate celelalte aplicații pe care le vezi de obicei la prima instalare în meniul Start. Rămân doar folderele standard de Windows, Microsoft Edge și aplicația Settings. Toate funcțiile din Windows precum Search, Timeline, Action Center, etc. ar trebui să funcționeze corect în continuare.

Teoretic, Siben spune că această metodă va funcționa și pe Windows 11, însă noul sistem de operare de la Microsoft este mai dependent de aplicații Appx decât Windows 10. Riscul de a strica ceva este mai mare însă, așa că puteți folosi cu grijă această metodă pe Windows 11. Testarea într-o mașină virtuală ar trebui să fie obligatorie. De asemenea, instalarea ar trebui să fie nouă.

Cum reinstalezi pachetele șterse

Se pare că există și o metodă de a reinstala pachetele șterse, pentru cei care doresc să reinstaleze Windows Store și celelalte aplicații. Trebuie rulată o nouă comandă în Powershell:

Get-AppxPackage -allusers | foreach {Add-AppxPackage -register „$($_.InstallLocation)\appxmanifest.xml” -DisableDevelopmentMode}”

După această comandă, nu trebuie decât să pornești Windows Update, pentru a descărca aplicațiile necesare.

Există o versiune de Windows numită Windows 10 LTSC de la Microsoft, care vine din start cu totul dezinstalat. Din păcate, acea versiune este vândută exclusiv către companii.

sursa: Gabriel Siben

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult