Browser-ul Edge bazat pe Chromium începe să fie livrat prin Windows Update

04.06.2020
Browser-ul Edge bazat pe Chromium începe să fie livrat prin Windows Update

Noul browser Microsoft Edge bazat pe Chromium este disponibil în diverse versiuni încă de anul trecut. Lansat inițial în variantă alpha și apoi beta, Edge este de câteva luni lansat „oficial”. Cu toate acestea, noul browser Microsoft nu a fost livrat până acum către utilizatorii de Windows.  Edge a fost disponibil pentru download în paralel cu versiunea veche, livrată inițial cu Windows 10. Începând de acum însă, vechiul Edge dispare, iar Edge bazat pe Chromium îl înlocuiește direct prin Windows Update.

De ce ai avea nevoie de noul browser Edge cu Chromium

Utilizatorii de Windows 10 care rulează versiunile 1803, 1809, 1903 și 1909 (cele mai recente), vor începe să primească noul Edge în mod automat. Nu trebuie decât să descarce actualizările de sistem din Windows Update manual sau automat, dacă au deja actualizările activate. Noul Edge vine cu o interfață nouă, cu optimizări de performanță și consum de energie, cât și cu compatibilitate cu o selecție vastă de extensii.

Extensiile compatibile cu noul Edge sunt tot cele pe care le poți folosi și pe browser-ul Chrome de la Google. Motivul este faptul că Microsoft folosește codul sursă Chromium, pe care este bazat și Chrome, cu aceleași motoare de afișare Blink și V8. Practic, browser-ul Edge este acum recunoscut de către site-uri și aplicații web drept Chrome, deci totul va fi compatibil.

Fiind dezvoltat de Microsoft, browser-ul este mai bine optimizat pentru dispozitive cu Windows 10. Acesta va rula mai bine decât Chrome pe dispozitive cu hardware limitat, precum tabletele, iar consumul de energie ar trebui să fie mai mic. Interfața este diferită față de cea de pe Chrome, însă nu fundamental. Majoritatea opțiunilor pot fi găsite cu ușurință, fără mult efort.

Noul Edge este disponibil și pe alte platforme

Edge este disponibil și pe alte platforme, precum Linux, macOS, Android și iOS. Folosind un cont Microsoft apare și posibilitatea de sincronizare și continuitate pe oricare dispozitiv. Microsoft se laudă chiar și cu funcții mai bune pentru protejarea datelor personale. În viitor, browser-ul va primi și tab-uri afișate pe verticală, ceva ce mulți utilizatori ale browserelor populare cer.

Cei care vor să descarce noul Edge dar încă nu l-au primit prin intermediul Windows Update de pe Windows 10, pot să îl descarce și manual de pe site-ul oficial Microsoft.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult