Extensii compatibile cu Firefox 3

18.06.2008
Extensii compatibile cu Firefox 3
De sezon

Dacă primele cinci extensii din acest articol ar putea să facă parte din Firefox-ul oricărui utilizator, următoarele nu sunt genul de addon-uri esenţiale fără de care să nu poţi naviga pe Internet. Sunt însă suficient de interesante şi de utile, pentru a fi instalate în funcţie de necesităţi.

Secure Login

Dacă managerul de parole din Firefox nu ţi se pare suficient de bun, poţi încerca Secure Login. Această extensie încearcă reproducă modul în care sunt gestionate parolele în Opera.

Printre avantajele pe care le aduce Secure Login se numără memorarea mai multor conturi pentru acelaşi site şi simplificarea autentificării. Dacă user-ul şi parola de logare la un anumit site au fost deja salvate de Secure Login, pentru logare este suficient să apeşi un buton (simbolizând o cheie) plasat pe bara de status. Alternativ, poţi configura o combinaţie de taste la apăsarea căreia să fii logat automat.

Secure Login

StumbleUpon

StumbleUpon Despre StumbleUpon nu cred că sunt necesare prea multe explicaţii, este una dintre cele mai populare extensii şi merge pe Firefox 3. StumbleUpon este o extensie cu un pronunţat caracter social care îţi permite să împărtăşeşti şi altora site-urile care îţi plac. La rândul tău, poţi să descoperi site-uri noi adăugate de alţii în StumbleUpon.

Pentru bloggeri, StumbleUpon este un instrument eficient de promovare.

Forecastbar Enhanced

Chiar dacă stai mai toată ziua pe Internet, asta nu înseamnă trebuie să te laşi surprins de capriciile vremii. Forecastbar Enhanced este o extensie care te va ţine la curent, în timp real, cu evoluţia condiţiilor meteo.

Pe bara de status din Firefox pot fi afişate condiţiile actuale şi temperaturile maxime pentru zilele următoare. În caz de evenimente meteorologice extreme, sunt afişate avertizări.

Forecastbar Enhanced

Greasemonkey

Extensia preferată a utilizatorilor avansaţi merge şi ea, deja, pe Firefox 3. Pentru cei care nu au avut de-a face cu ea până acum, trebuie spus că Greasemonkey permite modificarea anumitor aspecte (de ordin grafic sau funcţional) ale site-urilor. Pentru acesta, se apelează la aşa-numitele script-uri care pot fi instalate de aici.

FireFTP

În caz că, din când în când, mai trebuie să te conectezi la un server FTP şi nu ai chef să instalezi un client dedicat, FireFTP se va dovedi o soluţie comodă. Extensia oferă strictul necesar: poate menţine o listă de adrese FTP favorite şi salvează datele de logare.

FireFTP

Chiar dacă nu a eliminat problema incompatibilităţii dintre extensii şi versiunile noi de Firefox, Mozilla a făcut totuşi câţiva paşi înainte. Pagina de addon-uri va detecta automat ce versiune de Firefox foloseşti şi va evidenţia extensiile compatibile. La fel, site-ul celor de la Mozilla ştie acum ce extensii ai instalat deja şi le va afişa cu altă grafică decât restul addon-urilor.

Dacă îţi place să experimentezi extensii de Firefox, îţi recomand să-ţi faci cont pe site-ul celor de la Mozilla. Aşa vei avea acces la numeroase extensii interesante aflate în stadiu de proiect, extensii la care nu au acces decât utilizatorii înregistraţi.

Esenţiale

Bucuria versiunilor noi de Firefox este însoţită invariabil de problema incompatibilităţii extensiilor. Firefox 3 nu face excepţie, din păcate. Toate bune şi frumoase: funcţii noi, viteză mai mare de încărcare a site-urilor, consum (relativ) mai mic de memorie etc. Dar cum nimic nu este perfect, Firefox îţi strică bucuria când îţi dai seama că unele dintre extensiile tale preferate nu mai merg pe versiunea nouă.

Cu toate acestea, mă aventurez să afirm că stadiul compatibilităţii extensiilor este superior comparativ cu versiunile anterioare. La ora asta sunt mult mai multe extensii compatibile cu Firefox 3, decât erau la data lansării versiunilor precedente: Firefox 1 şi Firefox 2.

O să te scutesc de efortul căutării addon-urilor compatibile cu Firefox 3 şi o să îţi prezint cele mai importante extensii care merg deja cu versiunea lansată chiar ieri de Mozilla.

Tab Mix Plus

Nu pot să concep Firefox fără această extensie, Tab Mix Plus este întotdeauna primul addon pe care îl instalez. Firefox oferă un control destul de limitat asupra tab-urilor. Mai mult decât alte browsere dar insuficient pentru pretenţiile mele.

Tab Mix Plus

Pentru cei care nu au avut de-a face cu această extensie trebuie spus că Tab Mix Plus aduce o mulţime de opţiuni care vizează modul gestionare a tab-urilor. Un articol complet dedicat extensiei Tab Mix Plus poţi citi aici.

Trebuie spus că, oficial, Tab Mix Plus nu este compatibilă cu Firerfox 3, autorul extensiei încă lucrează la ea. Însă există o variantă, neoficială (numită Dev-Build), care merge. Aceasta poate fi descărcată de aici.

FireGestures

Pentru cei care au prins gustul gesturilor de mouse (Mouse Gestures), utilizarea Firefox-ului fără o extensie care să implementeze această facilitate este de neconceput. Există mai multe extensii care dotează Firefox cu Mouse Gestures, dar nu toate dintre ele sunt compatibile cu noua versiune. FireGestures este una dintre cele mai bune extensii de Mouse Gestures şi este deja compatibilă cu firefox 3.

FireGestures

FireGestures permite utilizatorului să schimbe gesturile standard şi este mai puţin strictă când vine vorba de executarea gesturilor. Dacă în cazul altor extensii gesturile trebuie executate păstrând exact linia indicată, FireGestures recunoaşte şi gesturile executate mai "relaxat", cu o anumită abatere de la traseul standard.

Foxmarks Bookmark Synchronizer

Foxmarks face un singur lucru, dar îl face foarte bune şi mulţi utilizatori apelează la această extensie. Dacă foloseşti Firefox şi acasă şi la birou şi instalezi Foxmarks pe ambele calculatoare, aceasta îţi va sincroniza bookmark-urile prin intermediul unui server propriu, astfel încât vei avea pe ambele calculatoare aceleaşi bookmark-uri.

Foxmarks

Dacă, să zicem, eşti la birou şi adaugi un site la bookmarks, Foxmarks va face sincronizarea, iar site-ul respectiv îl vei regăsi şi în Firefox-ul de acasă, la bookmarks.

WebMail Notifier

WebMail Notifier Numele vorbeşte de la sine despre funcţia acestei extensii. WebMail Notifier poate fi configurată să verifice automat, la anumite intervale de timp, diverse conturi de e-mail web based. Printre serviciile de e-mail care pot fi verificare cu această extensie se numără Gmail, Yahoo! şi Hotmail.

DownThemAll!

DownThemAll! este un manager de download care practic face de ruşine managerul standard din Firefox. Acesta ştie să împartă fişierele descărcate pe segmente pentru a spori viteza de download şi poate descărca mai multe fişiere printr-o singură operaţiune.

Cu ajutorul filtrelor pe baza tipurilor de fişiere, cu DownThemAll! poţi descărca printr-un singur click toate imaginile, melodiile sau filmele dintr-o pagină Web.

DownThemAll!

Urmărește Go4IT.ro pe Google News