Firefox primește o funcție pentru scurtarea automată a link-urilor preluate din bara de adrese

30.06.2022
Firefox primește o funcție pentru scurtarea automată a link-urilor preluate din bara de adrese

Bonus, funcția cu rol expres de protejare a intimității curăță link-ul preluat din Firefox de codul adăugat pentru urmărirea sesiunii  de navigare.

Începând cu versiunea Firefox 102, odată ce bifezi modul Strict în secțiunea Privacy & Security a meniului de configurare, Firefox va „curăța” în mod automat codul de tracking adăugat link-urilor preluate de pe platforme de social media (ex. Facebook), magazine online sau orice site care folosește această metodă pentru a urmări utilizatorii și după ce „părăsesc” tab-ul sesiunii de navigare.  Astfel, link-urile preluate în clipboard redevin anonime, fără nicio șansă de a mai putea fi legate ulterior de identitatea ta de utilizator.

Totuși, funcția bazată pe algoritmi este eficace doar cu site-urile cunoscute, link-urile preluate de pe site-uri care folosesc coduri de tracking personalizate rămânând „necurățate”.

Chiar și dacă nu te preocupă neapărat aspectul protejării intimității online, faptul că link-urile preluate sunt aduse la lungimi ceva mai rezonabile prin eliminarea a zeci sau poate sute de caractere ar trebui să fie motiv suficient pentru bifarea noii funcții adăugate ca setare opțională.

Important de știut, Firefox nu va elimina automat parametrii de tracking și atunci când navighezi în modul Private Browsing (Incognito). Astfel, pentru a obține rezultatul dorit va trebui să accesezi mai întâi meniul de configurare ascuns, tastând about:config în bara de adrese. Cauți și aici și bifezi pe True parametrul privacy.query_stripping.enabled.

Un posibil dezavantaj la bifarea modului Strict în secțiunea Privacy & Security ar fi că anumite link-uri care duc de pe un site oarecare spre pagina unui magazin online care aplică reduceri personalizate de prețuri pentru utilizatorii site-ului respectiv, să nu mai afișeze prețul redus. În acest caz, va trebui să dezactivezi măcar temporar funcția de blocare a codului de tracking, pentru a beneficia de campania respectivă.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult