Amenințat de TikTok, Facebook pregătește schimbări majore la nivelul interfeței și algoritmii de conținut

18.06.2022
Amenințat de TikTok, Facebook pregătește schimbări majore la nivelul interfeței și algoritmii de conținut

Facebook ar putea reintegra Messenger în aplicația principală și opera modificări importante la nivelul interfeței și al algoritmilor folosiți pentru selectarea conținutului livrate în News Feed.

Într-o nouă încercare de a evita decăderea ireversibilă a rețelei de socializare, Meta pregătește o „renovare” completă a experienței Facebook, pornind de la interfață și aplicația de mobil, până la conținutul afișat utilizatorilor. Astfel, „noul” Facebook va pune mult mai mult accent pe recomandările de conținut din surse noi pentru tine, auto-selectate pe baza algoritmilor de inteligență artificială. Altfel spus, vei vedea tot mai mult pe News Feed postări ale unor pagini, creatori și utilizatori pe care nu-i cunoști și nu-i urmărești, încă. Totul în speranța de a te face mai interesat și activ, descoperind fără să vrei noi subiecte și surse de informații  care să te țină conectat la rețeaua de socializare. Departe de a fi realizat o mare inovație, Facebook copiază doar ceea ce TikTok face de mult timp, afișând un flux neîntrerupt de postări din surse necunoscute, pre-selectate pe baza preferințelor de vizionare observate până acum.

Potrivit informațiilor oferite de către Tom Alison, șeful echipei responsabilă cu dezvoltarea aplicației pentru smartphone, planul este convertirea Facebook într-un ”Discovery Engine” bazat pe un sistem de recomandări automate, similar TikTok.

Similar feed-ului ”For You” din rețeaua TikTok, mare parte din conținutul inserat în News Feed ar urma să provină din surse ”neconectate” cu tine, cum ar fi pagini de Facebook la care nu ai dat follow, alți utilizatori „vedete” cu număr foarte mare de urmăritori și, desigur, postări bazate pe filmulețe scurte extrase de la secțiunea Facebook Reels. Cert este că postările din partea prietenilor din lista ta de Facebook vor apărea tot mai puțin, rețeaua de socializare „evoluând” în direcția unei surse de conținut ales în mod semi-aleatoriu, folosind algoritmi meniți să-ți creeze dependență, captivându-ți atenția pentru cât mai mult timp posibil.

Cât despre reintegrarea Messenger în aplicația Facebook principală, măsura ar fi pentru a ușura folosirea opțiunii Share, distribuind și contribuind la viralizarea conținutului descoperit în Feed. Astfel, Inbox-ul Messenger ar urma să reapară în interfața aplicației Facebook pentru mobil, cu acces rapid la lista ta de contacte.

Deocamdată, nu este clar cât va dura până ce Meta va transpune în realitate aceste schimbări tranșante. Ce putem spune este că o parte din aceste concepte se regăsesc deja la platforma Instagram, modificarea experienței Facebook venind doar ca o continuare a „modernizărilor” începute deja.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult