Firefox Turbo sau cum faci vulpea să alerge mâncând pământul

20.02.2009
Firefox Turbo sau cum faci vulpea să alerge mâncând pământul

Dincolo de facilităţi, interfaţă şi grad de ocupare a resurselor, un browser de Internet trebuie să fie rapid. Trebuie să aibă un motor care să încarce paginile în cel mai scurt timp posibil. Firefox este un browser rapid, chiar foarte rapid. Dar poate fi şi mai rapid cu ajutorul unei extensii care nu face decât să modifice câţiva parametrii "ascunşi".

Un browser nu poate face minuni când vine vorba de viteza de încărcare a site-urilor. Nu îţi va încărca niciodată o pagină într-o secundă dacă ai o conexiune deplorabilă la Internet. Cu alte cuvinte, nu poate trece bariele fizice. Dar poate fi optimizat astfel încât să profite de lăţimea de bandă pe care o are la dispoziţie. Pentru vitezomani există Fasterfox, o extensie care conferă un plus de adrenalină browser-ului celor de la Mozilla.

Instalarea în versiunile noi de Firefox

Fasterfox poate fi instalat de aici. Legat de instalare trebuie spus că autorul extensiei nu a mai actualizat-o de ceva timp, aşa că nu este compatibilă cu cele mai noi versiuni de Firefox. O poţi însă instala urmând instrucţiunile din acest ghid.

Odată instalată, extensia rulează normal şi îşi îndeplineşte cu succes sarcinile. Sporul de viteză este, în unele cazuri, vizibil, în timp ce în altele, mai puţin.

Configurare

Accesul la fereastra de configurare a extensiei se poate face fie din lista de addon-uri, fie dând click dreapta pe iconiţa din status bar. În fereastra de configurare poţi alege unul din profilurile disponibile: Default, Courteous, Optimized, Turbo Charged sau Custom. Alegându-l pe acesta din urmă, poţi configura o serie de întreagă de parametrii care influenţează viteza de încărcare a paginilor prin gradul de ocupare a lăţimii de bandă.

Fasterfox

Cei care vor un spor cât mai mare de viteză fără să se complice cu configurări avansate, pot alege modul Turbo Charged.

Şi mai turbo decât turbo

În al doilea tab din fereastra de configurare, numit chiar Fasterfox, ai opţiunea Enable Enhanced Prefetching care îţi aduce încă un sport de viteză. Practic, în timp ce tu citeşti o anumită pagină, sunt preîncărcate alte pagini, pe baza link-urilor din aceasta. Astfel, când vei da click pe un link ai şanse mari ca pagina să se deschidă aproape instantaneu. Dacă a fost preîncărcată de Fasterfox.

Fasterfox

În plus, pentru cei obsedaţi de timp, alături de iconiţa din statusbar este afişat şi timpul necesar încărcării unei pagini. În acest fel, poţi eventual să compari viteza de încărcare pentru anumite profiluri.

Experienţa poate diferi de la user la user, în funcţie de dotările calculatorului şi, mai ales, conexiunea la Internet. Diferenţa se vede în special pe conexiunile bune, unde modficările realizate de Fasterfox beneficiază la maxim de lăţimea de bandă disponibilă.

Sursa imagine frontpage: Andrzej Jarecki

Urmărește Go4IT.ro pe Google News