Free Software Foundation cere lansarea codului sursă al Windows 7 pentru continuarea dezvoltării independente

27.01.2020
Free Software Foundation cere lansarea codului sursă al Windows 7 pentru continuarea dezvoltării independente

Windows 7, în ciuda „vârstei” de peste 10 ani, este în continuare folosit de mulţi utilizatori, chiar şi acum, la două săptămâni după încetarea suportului software din partea Microsoft. Acum, FSF (Free Software Foundation), cere printr-o petiţie online companiei din Redmond să lanseze codul sursă al sistemului de operare, pentru a putea fi dezvoltat în continuare de comunitate. Desigur, posibilitatea pentru ca acest lucru să se şi întâmple este minimă.

Începând cu data de 14 ianuarie, utilizatorii de Windows 7 nu mai primesc actualizări software din partea Microsoft. Acest lucru înseamnă că dacă sunt descoperite noi vulnerabilităţi în codul sistemului de operare, compania nu le va mai repara, iar datele utilizatorilor vor fi în pericol. Free Software Foundation spune că „viaţa acestui software nu trebuie să se termine” şi că „Microsoft ar putea să îi ofere un nou ciclu de utilizare”.

Totuşi, este aproape imposibil ca Microsoft să fie de acord cu o astfel de decizie în viitorul apropiat. În primul rând, companiile şi agenţiile de stat care folosesc Windows 7 în continuare, vor putea primi încă trei ani de acum înainte actualizări software contra cost. De asemenea, tranziţia de la Windows 7 la Windows 8 şi în final Windows 10 nu este atât de radicală. Din acest motiv, compania nu ar putea lansa codul sursă pentru Windows 7 aşa cum este acum, întrucât noile versiuni includ o mare parte din acel cod.

Pe lângă asta, cu siguranţă există şi cod dezvoltat de alte companii folosit sub licenţă, deci ceea ce ar fi lansat, nu ar include acele componente. Totuşi, Microsoft a lansat codul sursă ale unor sisteme de operare mult mai vechi, precum MS-DOS, deci într-un viitor îndepărtat, acest lucru nu ar ieşi din discuţie. În acest moment însă, probabil că nu se va întâmpla.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult