Google a lansat Android 12 Developer Preview. Cum arată interfața și ce aduce nou

19.02.2021
Google a lansat Android 12 Developer Preview. Cum arată interfața și ce aduce nou

Google a lansat prima versiune oficială de Android 12, în variantă Developer Preview. Asta înseamnă că software-ul este într-un stadiu extrem de timpuriu și că probabil că nici dacă intrați în posesia lui, nu ar trebui să îl instalați pe un telefon pe care îl folosiți zilnic. De altfel, Android 12 funcționează momentan doar pe dispozitive Pixel începând de la Pixel 3 și până la modelul Pixel 5. Noutățile nu sunt atât de multe și atât de importante cum vedeam în imaginile inițiale care au scăpat pe internet, însă programul de lansări sugerează că am putea ajunge la acel nivel în următoarele câteva luni.

Android 12 va aduce schimbări la nivelul interfeței

Android 12 va veni cu o schimbare semnificativă de interfață, însă aceasta nu este încă foarte evidentă acum. Ce poate fi observat în primele screenshot-uri publicate de xda-developers, este un accent de culoare aplicat meniurilor, în special în aplicația de Configurări. Totuși, întreaga interfață este reconstruită, cu elemente mutate în partea de jos a ecranului, la fel ca în cazul interfeței One UI de la Samsung sau Oxygen OS de la OnePlus. Această funcționalitate este însă opțională, fiind numită „Silky Home”.

android 12 settings

Widget-urile vor fi de asemenea modificate în Android 12. Primele imagini sugerau inspirație de la noile widget-uri din iOS 14. Momentan, acestea nu sunt încă integrate complet în versiunea Developer Beta, dar apar primele indicii că va exista cel puțin un „carusel” de widget-uri. Alte diferențe sau îmbunătățiri apar la capitolul redare multimedia, putând alege care aplicații să apară în centrul de notificări, sau cum să redimensionezi mai eficient clipurile video care rulează în mod Picture-in-Picture.

Programul Google sugerează însă că urmează mai multe versiuni de Android 12 până când se va ajunge la o variantă finală în toamna acestui an. Vor exista multiple variante Developer Preview, care vor fi lansate între lunile februarie și aprilie. De la jumătatea lunii aprilie, Android 12 va intra în beta, moment în care probabil mai mulți utilizatori ar putea să îl testeze. Sistemul de operare va tot primi noi capabilități și va modifica interfața până pe la jumătatea verii, când variantele beta vor fi considerate complete.

După jumătatea lunii iulie, toate update-urile beta vor fi concentrate pe stabilitatea platformei, pentru ca în septembrie să poată fi lansat sistemul de operare Android 12 în variantă finală.

via xda-developers, Phone Arena

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult