Google adaptează versiunea Chrome pentru Android cu suport pentru ferestre multiple

24.08.2021
Google adaptează versiunea Chrome pentru Android cu suport pentru ferestre multiple

Google a confirmat deja extinderea suportului multitasking începând cu versiunea Android 12, fiind de așteptat ca browser-ul Chrome și restul aplicațiilor Google să urmeze această direcție.

Deşi Samsung și alți producători de top oferă deja posibilitatea folosirii mai multor aplicaţii simultan prin împărţirea ecranului în două părţi, dispozitivele echipate cu versiuni standard de firmware Android nu pot face asta. Situația se va schimba însă odată cu trecerea la Android 12, noul OS oferind în mod nativ suport pentru rularea aplicațiilor în ferestre individuale, cel puțin, pe dispozitivele care oferă capabilități de procesare suficiente și ecran spațios.

Știm încă de la începutul acestui an că Google pregătește o versiune mai eficientă a funcției split-screen, folosită de utilizatorii Android 11 pentru a rula două aplicații simultan, împărțind pe din două ecranul dispozitivelor.

Instalat pe dispozitive cu Android 12, browser-ul Chrome va putea fi lansat în instanțe multiple, rulând în ferestre individuale care pot fi mutate și redimensionate după bunul plac. Noua capabilitate este evidențiată în câteva linii de cod, identificate de entuziaștii forumului XDA Developers. Potrivit acestora, va fi posibilă lansarea a până la cinci instanțe individuale ale aplicației Chrome, fiecare gestionând însă un număr practic nelimitat de tab-uri.

chrome windows

În mod evident, pentru utilizatorii dezordonați care obișnuiesc să deschidă tab-uri noi pentru orice website vizitat, fără a le închide pe cele folosite anterior, opțiunea pentru instanțe multiple ale aplicației va complica în mod inutil lucrurile. Putem doar presupune că funcționalitatea nou adăugată va fi evidențiată corespunzător, astfel încât să vină în ajutorul utilizatorilor avansați.

Interesant este că și în forma actuală, browser-ul Chrome permite inițierea unei sesiuni de navigare complet separată, folosind butonul „New window” pe un dispozitiv care oferă deja capabilități split-screen. Ce-i drept, pot fi lansate doar două sesiuni Chrome, fiecare cu propriul set de tab-uri.

Posesorii de telefoane pliabile, cum ar fi Samsung Galaxy Z Flip 3 , vor aprecia cel mai mult această facilitate care permite folosirea mai eficientă a ecranului pliabil.

Pentru activarea suportului multi-window este necesar un dispozitiv pe care rulează cel puțin versiunea Android 12 beta, împreună cu una dintre edițiile Chrome Beta, Dev sau Canary, setate corespunzător la secțiunea about://flags.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult