Chrome a primit noi funcții pentru economisirea memoriei RAM și a bateriei

25.02.2023
Chrome a primit noi funcții pentru economisirea memoriei RAM și a bateriei

Disponibile începând cu versiunea Chrome 110, noile funcții Memory Saver și Energy Saver asistă optimizarea suplimentară a consumului de memorie RAM și resurse de procesor, îmbunătățind autonomia sistemelor laptop. Totodată, și posesorii de PC-uri mai vechi ar trebui să resimtă o ameliorare a performanțelor pe măsură ce lista de tab-uri de aglomerează.

Bifarea funcțiilor adăugate la secțiunea chrome://flags promite să diminueze cu până la 40% consumul de energie, respectiv, cu până la 10GB memoria RAM ocupată de tab-urile deschise. Totul, fără ca performanțele resimțite de utilizator să aibă de suferit.

Aflate la stadiul de testare, noile funcții Chrome pot fi activate din bara de adrese folosind  chrome://flags/#high-efficiency-mode-available și chrome://flags/#battery-saver-mode-available

La fel ca rivalul Microsoft Edge, noua versiune Chrome 110 poate suspenda tab-urile deshise si lăsate neutilizate mai mult timp, funcția Energy Saver eliberând resursele de procesor pentru alte aplicații, totodată economisind energia care altfel ar fi cost consumată inutil. Funcția Memory Saver intervine mai ales pe dispozitivele cu resurse limitate de memorie RAM, salvând tab-urile inactive în memoria locală a dispozitivului. Astfel, performanțele pot rămâne la un nivel optim oricât de multe tab-uri ai avea deschise în browser, dezavantajul fiind un mic timp de așteptare pentru reactivarea tab-urilor „hibernate”.

Funcțiile Memory Saver și Energy Saver pot fi găsite la noua secțiune Performance, adăugată meniului Settings, simboluri nou adăugate în dreapta barei de adrese indicând activarea acestora. Modul Energy Saver se va activa și automat în browser-ul Chrome, dacă nivelul de încărcare a bateriei scade sub 20% pe sistemele laptop.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult