Google Chrome nu va mai permite download-uri prin conexiuni HTTP necriptate

29.12.2022
Google Chrome nu va mai permite download-uri prin conexiuni HTTP necriptate

Deși a promovat insistent tranziția la un mediu web mult mai sigur, în care toate site-urile sunt accesate prin conexiuni HTTPS criptate, Google Chrome a exceptat de la această regulă download-urile de fișiere, care încă puteau trimise prin conexiuni HTTP.

În ciuda presiunilor exercitate de Google şi alţi dezvoltatori pentru încurajarea folosirii de conexiuni HTTPS la accesarea paginilor web, cerințele pentru download-uri au rămas mult mai „relaxate”. Astfel, majoritatea administratorilor web s-au mulțumit să facă tranziția la conexiuni HTTPS doar pentru website, ajustând linkurile de download astfel încât să redirecționeze către vechile servere HTTP.

Începând cu 2023, Google Chrome va bloca în mod automat sarcinile de download redirecționate prin conexiuni necriptate, închizând și ultima portiță prin care administratorii web puteau amâna tranziția completă la servere HTTPS. Totuși, merită spus că Google nu interzice complet astfel de site-uri, lăsând utilizatorii să decidă dacă vor să accepte astfel de conexiuni, afișând un mesaj de alertă pentru fiecare download inițiat prin conexiune necriptată. Cel mai probabil, acesta va apărea pe întreg ecranul, după modelul celui afișat la accesarea site-urilor nesigure, opțiunea de ignorare greu accesibilă venind să „penalizeze” prin diminuarea traficului de download și îndepărtarea utilizatorilor fideli.

Funcționalitatea încă aflată la stadiul de pregătire ar putea ajunge cel mai devreme în versiunea Chrome 111, programată pentru lansare în luna martie 2023.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult