Google Chrome tocmai a devenit mai sigur și mai rapid, pe PC și Android

15.04.2021
Google Chrome tocmai a devenit mai sigur și mai rapid, pe PC și Android

Google a lansat versiunea Chrome 90, care folosește în mod implicit conexiuni HTTPS la accesarea site-urilor web. Bonus, mai multe optimizări pentru performanță.

Pregătită de mai mult timp, folosirea implicită a conexiunilor HTTPS ar trebui să scurteze timpii de încărcare ai site-urilor web care folosesc conexiuni securizate (majoritatea). În plus, cea mai nouă versiune de Chrome pentru PC aduce și suport nativ pentru encoderul AV1, promițând compresie mai eficientă și calitate superioară a imaginii la folosirea serviciilor de videoconferință.

Codec-ul AV1 este special optimizat pentru aplicații de videoconferință și suportă integrare WebRTC, ceea ce înseamnă că poate fi folosit pentru sesiuni de apeluri video lansate direct browserul web. Comparat altor formate de compresie, transmisiunile video comprimate AV1 ar trebui să aibă mai puține artefacte vizuale, rezultând o imagine ceva mai clară, mai ales atunci când viteza conexiunii la internet limitează lățimea de bandă disponibilă.

Cât despre protocolul HTTPS, selectarea acestuia ca opțiune implicită la procesarea adreselor URL ar trebui să permită conectarea mai rapidă la serverul web, eliminând etapa de redirecționare a conexiunii HTTP la modul securizat. Google precizează că sunt păstrate unele excepții. Spre exemplu, adresele care includ denumirile test/ sau localhost/ în denumire vor fi accesate în continuare prin conexiuni HTTP neprotejate.

Deocamdată, îmbunătățirile aduse se regăsesc doar în versiunile Google Chrome pentru desktop și Android, actualizarea pentru iOS urmând să fie anunțată la o dată ulterioară.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult