Google Chrome va rămâne compatibil cu Windows XP până la sfârşitul acestui an

17.04.2015
Google Chrome va rămâne compatibil cu Windows XP până la sfârşitul acestui an

Windows XP este în mod categoric cel mai popular sistem de operare desktop lansat până acum, acesta bucurându-se încă de o cotă de piaţă suficient de ridicată la mai bine de 13 ani de la lansare şi la un an de la încetarea oricărei forme de suport tehnic. Google se pare că nu doreşte să abandoneze şi să piardă utilizatorii acestui sistem de operare, compania anunţând că viitoarele versiuni ale browser-ului Chrome vor fi compatibile cu defuncta platformă Microsoft până la finalul acestui an.

Windows XP a fost lansat oficial în luna octombrie a anului 2001 şi a devenit treptat cea mai populară şi longevivă versiune a unui sistem de operare desktop, acesta fiind depăşit în acest moment doar de către Windows 7. Pare greu de crezut că un sistem de operare atât de vechi poate supravieţui atât de mult, însă Windows XP se bucură în acest moment de o cotă de piaţă de 16,94 procente, ceea ce-l face încă mai popular decât Windows 8 şi 8.1 cumulate, decât OS X sau decât toate distribuţiile Linux adunate la un loc.

Google a mizat că utilizatorii Windows XP vor migra către Windows 7 sau Windows 8.1 odată cu sfârşitul perioadei oficiale de viaţă a acestei platforme, şi, chiar dacă acest fenomen a fost remarcat, amploarea lui nu a fost atât de mare pe cât s-a sperat. Google a afirmat iniţial că browser-ul său Chrome va păstra compatibilitatea cu Windows XP cel puţin până în aprilie 2015, însă numărul ridicat de utilizatori care încă mai folosesc vechea platformă Microsoft a determinat amânarea acestei măsuri până la finalul anului în curs.

Cu o cotă de piaţă de aproape 17 procente şi poziţionarea sa bună pe locul secund, Windows XP este încă o piaţă greu de ignorat, iar Google nu are deloc intenţia să o abandoneze şi să o piardă. În consecinţă, compania a anunţat că viitoarele versiuni ale browser-ului Google Chrome vor primi actualizări care vor include facilităţi noi şi actualizări de securitate până la sfârşitul acestui an, dându-le astfel utilizatorilor o perioadă de graţie de opt luni în cursul căreia aceştia pot migra către viitorul Windows 10 sau încă extrem de popularul Windows 7.

În plus, compania ar putea atrage cu această ocazie şi câţiva clienţi noi, care au rămas blocaţi până acum la versiunea cu numărul 8 a browser-ului Internet Explorer şi care se tem de breşele de securitate care vor rămâne nereparate de acum încolo. Această idee a avut-o de altfel şi rivalul Mozilla Foundation, oficialii companiei afirmând acum un an şi jumătate că popularul Firefox va rămâne compatibil cu Windows XP şi că un eventual abandon al platformei (de fapt numai a actualizării Windows XP Service Pack 2) nu a fost încă discutat.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News