Google elimină un bug Android de tip zero-day, folosit pentru a infecta dispozitivele utilizatorilor

09.11.2021
Google elimină un bug Android de tip zero-day, folosit pentru a infecta dispozitivele utilizatorilor
foto: shutterstock.com

Google a remediat nu mai puțin de 39 vulnerabilități Android, printre care și un exploit de tip zero-day despre care există informații că ar fi fost folosit pentru a strecura aplicații malware pe dispozitivele utilizatorilor.

„Există indicii că CVE-2021-1048 ar putea fi sub exploatare limitată, direcționată”, a spus Google în buletinul de securitate din noiembrie. Vulnerabilitatea zero-day, clasificată ca fiind cu gravitate ridicată, este o eroare de tip „use-after-free”, localizată în componenta kernelului și care ar putea duce la o escaladare locală a privilegiilor.

Dezvoltatorul Andoid nu a oferit alte informații despre problema descoperită, dând astfel cât mai multor utilizatori șansa de a-și actualiza sistemele, înainte ca autorii malware să-și adapteze metodele pentru exploatarea acestei vulnerabilități.

Dintre cele 38 de vulnerabilități suplimentare, remediate de noul calup de patch-uri Android, cinci au fost catalogate drept critice ca gravitate. CVE-2021-0930 și CVE-2021-0918  sunt erori de execuție a codului de la distanță care afectează componenta sistemului Android. Cea mai gravă dintre acestea se regăsește în componenta Android TV Remote Service. Denumită CVE-2021-0889, defectul de execuție a codului de la distanță i-ar putea permite unui atacator aflat imediata vecinătate să se conecteze în secret la televizorul victimei și să ruleze cod arbitrar, fără privilegii și fără a fi nevoie de niciun tip de interacțiune cu utilizatorul.

Utilizatorii sunt sfătuiți să-și actualizeze dispozitivele cât mai curând posibil la cea mai recentă versiune a pachetului de securitate Android, pentru a reduce șansele de infectare cu malware nou apărut.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult