Google ar fi mituit producătorii de telefoane cu Android pentru refuzarea altor magazine de aplicații, în afară de Play Store

23.08.2021
Google ar fi mituit producătorii de telefoane cu Android pentru refuzarea altor magazine de aplicații, în afară de Play Store

Deși, comparat rivalei iOS, platforma Android este un ecosistem mult mai ”deschis”, în practică Google exercită o influență puternică asupra producătorilor de dispozitive, care sunt motivați într-un fel sau altul să servească interesele corporației americane.

Teoretic, utilizatorii pot instala aplicații de Android și din afara magazinului oficial Google Play Store, iar producătorii de telefoane cu Android au libertate deplină în ce privește preinstalarea pe dispozitive a unor magazine alternative de aplicații. Dar în practică, doar giganți de talia Samsung, Xiaomi sau Huawei se încăpățânează să o facă, restul optând pentru „beneficiile” oferite de Google.

Potrivit acuzațiilor depuse la dosar într-un proces antitrust deschis de Epic Games, Google plătește fabricanții de telefoane pentru a nu preinstala pe dispozitive aplicații care facilitează accesul la magazine de aplicații third-party, alternative PlayStore.

Schema ar funcționa în spatele programului Premier Device, demarat în anul 2019. Fabricanții de telefoane înrolați în program sunt recompensați cu o cotă semnificativă din veniturile rezultate din căutările Google Search inițiate de pe dispozitivele comercializate. Este vorba de o majorare la 12%, comparat cotei standard de 8%. În plus, pentru companii mari precum LG și Motorola, oferta este și mai mult îndulcită acordând între 3% și 6% cotă din vânzările realizate de utilizatori în magazinul Play Store. Drept consecință, LG și Motorola și-au înscris 95%, respectiv 98%, dintre dispozitivele lansate în programul Premier Device, asigurând monopolul aproape total pentru Google Play Store.

Chiar și producători chinezi precum BBK (Oppo, Vivo și OnePlus), mult mai înclinați să monetizeze în mod direct de pe urma pachetului software livrat pe dispozitive, au ales să lanseze aproximativ 70% din produse sub eticheta Premier Device.

Potrivit acuzațiilor aduse de Epic Games, practicile Google au înclinat în mod decisiv balanța împotriva magazinelor alternative de aplicații, creând o situație de monopol pentru Google Play Store.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult