Google îmbunătățește serviciul Find My Device pentru a permite și localizarea telefoanelor oprite

07.04.2023
Google îmbunătățește serviciul Find My Device pentru a permite și localizarea telefoanelor oprite

Spre deosebire de soluții precum Apple AirTag și Samsung Smart Tag, serviciul Find My Device poate asista recuperarea telefoanelor Android rătăcite sau furate doar în măsura în care acestea sunt încă pornite și conectate la internet, lăsând puține șanse proprietarului pentru a încerca și altceva decât ștergerea de la distanță a datelor personale.

Deși este oferit de o companie cu acoperire globală în ce privește colectarea datelor, serviciul Find My Device este practic dezarmat de limitări ale tehnologiilor folosite. Spre exemplu, un telefon Android pierdut sau furat poate fi oprit sau resetat la setările de fabrică în câteva minute, zădărnicind orice încercări de localizare. Iar dacă printr-o minune, telefonul cu Android rămâne pornit și accesibil prin internet, atunci posesorul de drept este prezentat cu opțiunea de a „formata” de la distanță telefonul pierdut, în ideea de a preveni accesarea neautorizată a datelor personale rămase pe dispozitiv. În acest caz, telefonul/tableta de pe care tocmai ți-ai șters datele personale este „rupt” de contul tău Google, devenind imediat inaccesibil pentru tine. Totuși, asta nu înseamnă că dispozitivul rămâne blocat definitiv, noul „proprietar” putând exploata securitatea slabă a platformei Android pentru a înlătura protecțiile care ar împiedica revânzarea dispozitivului.

Sub noua formulă inspirată de smart tag-uri, telefoanele Pixel și nu numai vor putea funcționa ca și balize bluetooth, transmițând în mod repetitiv un cod de identificare. Identificată în codul aplicației sub denumirea “Pixel Power-off Finder”, funcția va rămâne activă și pe telefoanele oprite, inclusiv după afișarea mesajului Low-Battery. Astfel, timp de săptămâni sau poate chiar luni de zile, orice dispozitiv din ecosistemul Android va putea detecta telefonul rătăcit în raza conexiunii bluetooth, raportând locația către Google cu acuratețe de câteva zeci de metri.

Din păcate, exceptând seria Pixel, sunt șanse mici ca versiunea extinsă a serviciului Find My Device să poată fi livrată pe dispozitive din generația actuală, activarea conexiunii bluetooth pe telefoane oprite prin Shutdown necesitând anumite modificări și la partea de hardware.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult