Google Photos ataşează retroactiv coordonate de geolocaţie fotografiilor stocate

07.06.2016
Google Photos ataşează retroactiv coordonate de geolocaţie fotografiilor stocate

Chiar dacă Google oferă opţiunea de a opri serviciile de localizare prin GPS pentru majoritatea aplicaţiilor sale, compania ştie în permanenţă unde se află utilizatorii săi. Se pare că utilizatorii de Google Photos care optează pentru dezactivarea înregistrării geolocaţiei pentru fotografii tot pot fi localizaţi, iar imaginile lor păstrează pe hartă punctul în care au fost realizate. Desigur, acestea nu sunt la fel de precise precum coordonatele GPS obişnuite.

Această funcţionalitate funcţionează încă din octombrie 2015 şi foloseşte antenele de telefonie pentru a înregistra locaţia utilizatorului. Indiferent dacă serviciile pentru geolocaţie sunt active sau nu, sau dacă utilizatorul activează sau nu opţiunea „save location” din aplicaţia de cameră, imaginile sunt înregistrate pe serverele Google cu o poziţionare aproximativă. Google Photos compară geolocaţia înregistrată pe Google Location History şi pune pe hartă un pin la momentul în care fotografia a fost realizată.

Pentru fotografiile realizate în zone în care semnalul de telefonie este mai slab, se înregistrează oraşul sau zona generală în care a fost realizată fotografia. Singura metodă de a dezactiva această funcţionalitate este dezactivarea completă a funcţiei Location history, care restricţionează accesul la multe dintre avantajele Google Now precum prognozele meteo şi puncte de interes din apropiere.

Cel mai îngrijorător lucru pentru cei preocupaţi cu intimitatea online este faptul că Google adaugă locaţia retroactiv pentru fotografii realizate înainte de octombrie 2015 folosind datele pe care le stochează pe server. 

Citeşte şi Picasa se închide. Google îndrumă utilizatorii către serviciul Photos

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult