Google pregăteşte Fast Share pentru transfer de fişiere între dispozitivele Android, similar cu AirDrop de pe iOS

01.07.2019
Google pregăteşte Fast Share pentru transfer de fişiere între dispozitivele Android, similar cu AirDrop de pe iOS

O lungă perioadă de timp, platforma Android s-a lăudat cu un avantaj mare faţă de dispozitivele cu iOS: putea folosi conexiunea Bluetooth pentru a trimite fişiere între dispozitive, ceva ce telefoanele Apple încă nu permit. Totuşi, odată cu lansarea AirDrop de la Apple, care permite transferul rapid prin Wi-Fi, platforma Google a rămas puţin în urmă, întrucât soluţiile proprietare ale dezvoltatorilor sau Android Beam nu s-au dovedit a fi la fel de uşor de folosit sau la fel de solide în utilizare. Se pare însă că o capabilitate numită Fast Share este pe cale de a fi lansată, pentru toate dispozitivele cu acces la Google Play.

Acum că funcţionalitatea Android Beam a fost retrasă din sistemul de operare şi a fost mutată în aplicaţia FIles de la Google, platforma Android are nevoie de o alternativă puternică, iar Fast Share pare să fie exact ceea ce este necesar. Aceasta va funcţiona similar cu AirDrop de la Apple, putând detecta automat dispozitivele din preajmă şi trimite fişiere către acestea. Un avantaj al Fast Share faţă de Android Beam este faptul că va permite transferul şi către alte dispozitive, nu doar cele cu Android.

9to5google a publicat primele imagini cu Fast Share, care pare să înlocuiască funcţionalitatea Nearby din Android. Aceasta foloseşte Bluetooth pentru a identifica dispozitivele şi foloseşte Wi-Fi pentru a realiza transferul propriu-zis. Ba chiar imaginile prezintă şi ecranul de trimitere, care arată că funcţia pare să detecteze atât alte telefoane şi tablete cu Android, cât şi laptop-uri Chromebook şi chiar iPhone-uri. Pentru transfer de pe Android pe iPhone nu este clar cum va funcţiona Fast Share, întrucât acesta este legat de Google Play Stervices, în timp ce AirDrop este un serviciu exclusiv dispozitivelor Apple (iPhone, iPad, iMac, Mac Mini, Mac Pro, MacBook).

Prin Fast Share pot fi trimitse atât documente, sau fişiere multimedia, cât şi link-uri web. Această funcţionalitate din urmă este ciudată, având în vedere că Fast Share nu va avea nevoie de internet pentru a putea funcţiona, însă probabil că poate fi o alternativă la trimiterea link-ului prin SMS, e-mail sau servicii de mesagerie instantă.

9to5mac spun că au testat funcţionalitatea Fast Share pe un dispozitiv Pixel 3 XL echipat cu versiunea beta a lui Android Q, însă aceasta va fi disponibilă şi pe versiunile mai vechi ale sistemului de operare, întrucât este o funcţionalitate Play Services, nu una integrată în noul Android.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult