Google promite să amelioreze consumul exagerat de memorie RAM al browser-ului Chrome

Google promite să amelioreze consumul exagerat de memorie RAM al browser-ului Chrome

Promovat la începuturile sale prin designul minimalist şi consumul redus de resurse comparat altor web browsere, Google Chrome pare a ajuns la un punct unde colecţia de tehnologii şi funcţiile nou adăugate la fiecare versiune s-au transformat într-un bagaj mult prea voluminos, crescând exagerat consumul de resurse şi diminuând performanţele în ansamblu.

Google Chrome pare să fi căzut victimă tocmai acelor optimizări gândite să-i crească performanţele şi stabilitatea, trecerea la un design modular în care fiecare tab deschis are alocat un proces separat, pus alături de alte procese pentru fiecare extensie şi aplicaţie instalată, ducând la creşterea galopantă a consumului de memorie RAM. Problemele sunt exacerbate şi de aşa numitele memory leaks, constând în alocarea excesivă de resurse pentru tab-urile deschise, fenomenul persistând uneori chiar şi după închiderea paginilor respective. Pe lângă o diminuare a performanţelor în ansamblu, sesizabilă mai ales la dispozitivele cu resurse limitate de memorie RAM, pot apărea şi probleme serioase cu autonomia bateriei.

Google promite să amelioreze consumul exagerat de memorie RAM observat la web browser-ul Chrome

Adresând problemele semnalate de tot mai mulţi utilizatori, Aurimas Liutikas – Software Engineer al echipei Chrome for Android a declarat într-o postare pe Reddit că ˝sunt investigate modalităţi pentru reducerea consumului de baterie şi gestionarea resurselor de memorie atunci când aplicaţia rulează în prim plan, respectiv ca proces de fundal˝.

˝Încă de la conceperea sa, web browser-ul Chrome a pus accentul pe securitate şi obţinerea unor performanţe optime pe toate platformele suportate. Uneori, performanţele au venit cu preţul unui consum crescut de resurse, însă dată fiind importanţa platformei pentru dispozitive mobile aceasta este o problemă pe care trebuie să o investigăm cu prioritate˝.

Un alt aspect aflat în curs de investigare este încetinirea resimţită la unele website-uri atunci când derulăm rapid pagini cu mult conţinut sau foarte lungi.

Cu referire la versiunea Chrome pentru PC-uri desktop, Aurimas declarat că aceasta este investigată ˝pentru îmbunătăţirea timpilor de pornire şi reducerea consumului de memorie˝.

În prezent, web browser-ul Chrome se bucură de o cotă de piaţă de 25.68%, potrivit statisticilor publicate de Netmarketshare.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult