Google renunță la suportul software pentru ecranele inteligente cu Android Things

11.04.2023
Google renunță la suportul software pentru ecranele inteligente cu Android Things

Google a anunțat că va opri suportul software pentru o categorie de produse care concurează pe piață cu dispozitivele din gama Nest Home. Este vorba despre display-urile echipate cu Android Things, produse de Lenovo, JBL și LG, care ofereau funcționalitate similară cu Nest Home Hub. Nu este însă clar ce înseamnă că suportul software se termină, întrucât nu este tocmai clar când aceste dispozitive primesc actualizări de software.

Ideea ecranelor inteligente precum Nest Hub și modelele afectate de această decizie este să ai tot timpul un ecran pe care pot fi afișate fotografii, clipuri video și alte informații rapide, totul fiind controlat prin intermediul comenzilor vocale cu Google Assistant. Aceste dispozitive sunt tot timpul pornite, și pot servi și drept hub pentru controlul dispozitivelor inteligente din casă.

Display-uri smart de la Lenovo, JBL și LG nu vor mai primi update-uri de la Google

Google spune că nu va mai oferi actualizări software pentru dispozitive precum Lenovo Smart Display, în variantele de 7, 8 sau 10”, JBL Link View și LG Xboom AI ThinkQ WK09 Smart Display. Faptul că rămân fără update-uri ar sugera că nu vor mai primi funcționalitate nouă, însă Google avertizează că inclusiv calitatea apelurilor video prin servicii de chat sau colaborare ar putea scădea din acest motiv.

Având în vedere că aceste dispozitive au fost lansate deja de aproximativ 5 ani, suportul software oferit a fost deja mai lung decât ceea ce primește în general un smartphone cu Android. Totuși, aceste dispozitive nu prea au nevoie de upgrade-uri la nivel hardware, întrucât pot servi aceleași funcții pe termen nedefinit, în teorie. Totuși, sistarea suportului era ceva la care utilizatorii ar fi trebuit să se aștepte, întrucât Google a renunțat la platforma Android Things încă din 2020.

De altfel, display-urile inteligente de la Google, lansate inițial cu Android Things, au fost actualizate între timp, fără ca utilizatorii să își poată da seama din interacțiunile cu dispozizivele lor, la sistemul de operare Fuchsia OS. Interfața a rămas însă identică, schimbările aduse fiind de ordin tehnic, oferind Google mai mult control asupra hardware-ului și software-ului.

Întrucât Google nu a avertizat (încă) utilizatorii de ecrane inteligente că acestea vor înceta să funcționeze, probabil că vor putea în continuare să afișeze conținut prin intermediul serviciilor sale, precum Google Photos sau YouTube. Totuși, acele API-uri vor fi cu siguranță oprite la un moment dat, mai ales acum, după ce compania nu mai are obligații la nivel software față de parteneri și clienți.

sursa: Google support

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult