Guvernul chinez interzice folosirea sistemului Windows 8

20.05.2014
Guvernul chinez interzice folosirea sistemului Windows 8

Cu toate că 50% dintre PC-urile din această ţară încă folosesc Windows XP, un sistem de operare vechi de 13 ani care nu mai primeşte actualizări de securitate din partea Microsoft, China a interzis cu desăvârşire instalarea sistemului Windows 8.

Măsura este impusă doar pentru PC-uri desktop, laptopuri şi tablete care deservesc agenţii guvernamentale, consumatorii de rând nefiind afectaţi. Aparent, liderii chinezi sunt îngrijoraţi de potenţialele riscuri de securitate prezentate de cel mai nou OS Microsoft, acceptând în schimb înlocuirea venerabilului Windows XP cu orice alt sistem de operare.

China interzice folosirea sistemului Windows 8 în toate instituţiile guvernamentale

O altă cauză pare să fie şi teama oficialilor chinezi privind repetarea episodului Windows XP într-un viitor mai mult sau mai puţin îndepărtat, când Microsoft ar putea decide să lase platforma Windows 8 fără suport tehnic. În schimb, eforturile vor fi concentrate pentru introducerea unui sistem de operare oficial bazat pe nucleul Linux, a cărui folosire va fi încurajată atât în rândul instituţiilor guvernamentale, dar şi utilizatori obişnuiţi.

Probabil, votul de neîncredere dat de oficialii chinezi va avea consecinţe nefaste şi asupra vânzărilor retail, piaţa chineză fiind oricum una grav afectată de pirateria software şi neprofitabilă pentru gigantul american. Contactaţi pentru declaraţii, reprezentanţii Microsoft au refuzat orice comentarii pe marginea acestui subiect.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult