Huawei anunță HarmonyOS pentru telefoane și varianta OpenHarmony, o alternativă la AOSP

10.09.2020
Huawei anunță HarmonyOS pentru telefoane și varianta OpenHarmony, o alternativă la AOSP

Huawei a anunțat în mod oficial HarmonyOS pentru smartphone-uri. Sistemul său proprietar de operare va fi disponibil inițial pentru dezvoltatorii de accesorii smart și sisteme integrate. Huawei va dezolta inițial dezvolta ceasuri inteligente, sisteme de infotainment pentru mașini și televizoare folosind HarmonyOS, însă de anul viitor vor apărea pe piață și primele telefoane cu acest sistem de operare.

HarmonyOS va veni anul viitor pe telefoane

Mai important decât anunțul HamonyOS, versiunea pe care compania o va folosi pe dispozitivele sale este însă anunțul OpenHarmony. Este vorba despre un proiect open-source similar cu AOSP-ul celor de la Google (Android Open Source Project), pe care alți dezvoltatori îl vor putea folosi ca bază pentru alte versiuni proprietare ale sistemului de operare.

HarmonyOS 2.0 SDK va fi disponibil pentru dezvoltatorii de aplicații începând de astăzi, simultan cu lansarea OpenHarmony. Cei care vor dori să dezvolte dispozitive OpenHarmony vor avea niște limitări momentan, care vor fi ridicate în timp. Astfel, primele dispozitive cu OpenHarmony vor putea integra între 128 KB și 128 MB memorie RAM. Astfel, ar putea fi vorba doar despre ceasuri inteligente sau despre dispozitive Internet of Things.

Din luna aprilie 2021, dezvoltatorii vor putea dezvolta și dispozitive cu mai mult de 128 MB RAM dar cu maximum 4 GB. Din octombrie 2021, nu vor mai exista limitări pentru OpenHarmony, companiile partenere putând folosi sistemul de operare pentru a dezvolta dispozitive cu mai mult de 4 GB.

Nu este clar dacă Huawei va renunța la Android

SDK-ul HarmonyOS 2.0 va include începând din luna decembrie și suport pentru dezvoltarea de aplicații pentru smartphone-uri, probabil pentru a pregăti lansarea HarmonyOS de pe telefoane, care este așteptată anul viitor. Totuși, Huawei nu a anunțat care sunt planurile pentru anul viitor: dacă va renunța complet la Android pe modele noi de smartphone-uri, sau dacă va lansa modele cu HarmonyOS în paralel cu cele cu Android.

De altfel, nu este clar de unde va procura Huawei componente pentru dezvoltarea de dispozitive mobile, având în vedere că accesul său la furnizorii care folosesc tehnologii americane.

sursa: TheVerge, Android Authority

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult