Huawei va lansa telefoane cu HarmonyOS în 2021. Kirin 9000 este ultimul său procesor high-end

07.09.2020
Huawei va lansa telefoane cu HarmonyOS în 2021. Kirin 9000 este ultimul său procesor high-end

Huawei a anunțat HarmonyOS încă de anul trecut și a și lansat o serie de televizoare inteligente bazate pe această platformă software, dar până acum nu a anunțat oficial niciun smartphone cu software 100% proprietar. În ciuda restricțiilor SUA, Huawei a continuat să folosească Android, în varianta open source, dar cu modificările proprii din EMUI 10. Se pare însă că din 2021 am putea să vedem în paralel cu modelele cu Android și dispozitive cu HarmonyOS de la Huawei.

HarmonyOS ar putea debuta pe telefoane Huawei în 2021

MyFixGuide raportează că Richard Yu, CEO-ul diviziei Consumer din cadrul Huawei, a declarat într-un interviu că primul smartphone echipat cu sistemul de operare proprietar HarmonyOS va fi lansat în 2021. De asemenea, Yu a dezvăluit că pe 10 septembrie va avea loc o prezentare în cadrul HDC Developers Conference, unde va fi lansată o nouă versiune de HarmonyOS, dar vor fi anunțate și noi dispozitive care vor rula acest sistem de operare.

HarmonyOS poate să funcționeze atât pe smartphone-uri, cât și pe alte dispozitive inteligente. La momentul anunțului, Huawei spunea că fiind bazat pe un „microkernel”, acest sistem de operare ar putea fi integrat atât în dispozitive smart home din categoria Internet of Things, cât și pe mașini, ceasuri inteligente și orice altceva, inclusiv computere.

Totuși, sunt slabe șanse ca un telefon cu HarmonyOS să fie unul din categoria premium. Întrucât Huawei poate primi procesoare de la TSMC doar până pe 15 septembrie, compania va folosi cel mai probabil stocul nou de procesoare pe 5nm pe noua serie Huawei Mate 40, care ar putea fi totodată disponibilă în ediție limitată. Anul viitor, sunt așteptate mai puține telefoane din partea companiei Huawei.

Kirin 9000: ultimul procesor high-end al companiei

Inclusiv Richard Yu spune că cel mai probabil, procesorul HiSilicon 9000, cel care este în producție acum în cadrul TSMC, va fi probabil ultimul procesor high-end pe care îl va produce Huawei. Acesta va fi echipat cu un modem 5G mai performant, procesare AI mai puternică și nuclee mai rapide pentru CPU și GPU.

Huawei va putea apela la producători chinezi, precum SMIC, pentru producția de microcipuri, dar doar pentru procesoare din generații mai vechi, nu pentru unele moderne cu arhitectură pe 5, 7 sau 10nm.

sursa: MyFixGuide

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult