În Windows 8 putem derula documentele cu privirea

09.01.2012
În Windows 8 putem derula documentele cu privirea

Mulţumită tehnologilor dezvoltate de Tobii Gaze, în curând vom putea interacţiona cu PC-ul de la care lucrăm, parcurge jocuri video şi derula paginile web pe care le citim, mutând pur şi simplu privirea asupra elementelor de pe ecran care prezintă interes.

Tobii Gaze

Tehnologiile rezultate în urma cercetărilor desfăşurate la Institutul de Tehnologie din Stockholm în anul 2001 au şanse mari să fie încorporate în generaţiile viitoare de echipamente electronice de consum.

Până atunci, Tobii încearcă să pună în valoare potenţialul acestei tehnologii cu ajutorul unor aplicaţii demonstrative create pentru sistemul de operare Windows 8. Printre acestea se numără o aplicaţie pentru vizualizarea colecţiilor de fotografii, în care galeriile de imagini pot fi derulate mutând pur şi simplu privirea către marginile ecranului. Alternativ, dacă ţinem privirea aţintită o porţiune anume din imagine, aplicaţia activează în mod automat funcţia zoom pentru a scoate în evidenţă detaliile.

Odată integrată în viitoarele generaţii de tablete şi sisteme PC, tehnologia eye-tracking dezvoltată de Tobii Gaze ne va permite în sfârşit să răsfoim paginile web fără să atingem în permanenţă ecranul touch sau alte suprafeţe de control. În web browser-ul demonstrativ, textul paginilor este adus automat către centrul ecranului pe măsură ce este parcurs cu privirea, iar link-urile din text pot fi activate cu o simplă privire.

Deşi demonstraţiile sunt promiţătoare, trebuie spus că tehnologia mai necesită încă îmbunătăţiri pentru a ajunge în produse comerciale. În versiunea actuală, precizia sistemului de urmărire a ochilor lasă uneori de dorit, iar rezultatele obţinute nu sunt întodeauna cele dorite.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News