iOS 13: primele capturi de ecran cu noul sistem de operare Apple. Dark Mode şi schimbări de interfaţă

29.05.2019
iOS 13: primele capturi de ecran cu noul sistem de operare Apple. Dark Mode şi schimbări de interfaţă

Apple pregăteşte dezvăluirea sistemului de operare iOS 13 în cadrul prezentării din cadrul convenţiei WWDC care va avea loc săptămâna viitoare, însă deja au apărut primele imagini care prezintă mici schimbări la nivel de interfaţă. Vorbim în principal despre integrarea unui „dark mode”, ceva ce din ce în ce mai multe companii oferă pe dispozitivele lor mobile, alături de câteva modificări în cadrul aplicaţiilor native produse de Apple.

Cele două imagini publicate de 9to5mac prezintă sistemul de operare iOS pe iPhone şi pe iPad, fiecare oferind o privire în premieră asupra anumitor elemente de design noi. Prima imagine, care include trei ecrane de iPhone, arată sistemul de operare în „dark mode”. Putem vedea că dock-ul din partea de jos, pentru scurtături către patru aplicaţii uzuale, este acum mai închis la culoare, dar tot transparent, şi putem vedea aplicaţia Apple Music cu interfaţă neagră. În ultimul cadru este prezentată interfaţa de screenshot-uri, de asemenea într-un format mai întunecat.

Este curios însă faptul că Apple nu oferă meniuri complet negre, preferând în schimb să păstreze efectele de transparenţă şi difuzie pe care le oferă şi în varianta „albă” a interfeţei din iOS. Astfel, ne putem aştepta la meniuri cu fundal de culoare neagră, însă nu toate elementele vor fi complet negre, asemeni altor soluţii similare. În teorie, interfaţa întunecată ar trebui să ofere un confort mai bun în utilizare în special noaptea, însă ar putea să ajute şi la conservarea energiei din acumulator, întrucât pixelii negri de pe panoul OLED al modelelor iPhone X, XS şi XS Max vor fi complet închişi.

Cea de-a doua imagine prezintă iOS 13 pe un iPad Pro. În timp ce aici interfaţa pare să fie setată pe modul obişnuit, cu fundal alb, aplicaţia Reminders care este afişată este complet diferită faţă de cea din prezent, având secţiuni separate pentru ziua în curs, pentru task-uri programate şi pentru diverse liste proprietare. Aceste schimbări au fost sugerate şi în articolul Bloomberg, care a oferi informaţii elaborate despre iOS 13 în urmă cu doar câteva săptămâni, ceea ce sugerează că şi aceste imagini sunt reale.

Alte schimbări aşteptate sunt interfeţe noi pentru Health şi Maps, cât şi o nouă aplicaţie „Find My”, care va integra funcţiile Find My iPhone (iPad, AirPods, Mac), cât şi cele Find My Friends.

iOS 13 va fi prezentat săptămâna viitoare, luni, 3 iunie fiind programată o conferinţă în cadrul WWDC. În general, Apple lanseaza la WWDC şi o versiune beta, dedicată dezvoltatorilor software, pentru a putea dezvolta noi aplicaţii sau pentru a le pregăti pe cele existente pentru lansarea oficială din toamnă. O versiune beta pentru public ar putea fi lansată în luna iulie, cu doar câteva săptămâni înainte de debutul oficial.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult